Pilkkuun asti, Baarimestarin muistelmat

Baarimestarin muistelmat

Luovuudella ja tuurilla

Antto Terras: Pilkkuun asti, baarimestarin muistelmat,

WSOY 2017

Antto Terras on stand up – koomikko ja kirjoittelee myös kirjoja ja näytelmiä. Stockmannin tavaratalossa myymäläetsivänä toimiessaan hän kirjoitti myymäläetsivän muistelmat. Terraksen idea perustuu siihen, että sinänsä mielenkiintoa herättävistä muistelmista tehdäänkin kuiva historiikki, jota markkinoidaan paljastuksilla ”asiakkaista”. Mutta kas, siinä on se seikka, että myymäläetsivä ja baarimestari eivät saa ronkkia muistelmissaan ihmisten asioita. Niinpä kirjasta tulee yllättäen kuivaa ja nukuttavaa lukemista.

Kun Tikkurilassa yli neljäkymmentä vuotta asiakkaita palvellut monitoimiravintola Calypso haettiin konkurssiin, heräsi  siellä maansuru. Monia legendaarisia työntekijöitä ja asiakkaita muisteltiin kuin sankareita ja tietysti kirjantekijälle heräsi ajatus kirjoittaa ravintolasta kirja.

Hiljaisimpia juomapäiviä ovat maanantait ja tiistait. Silloin vielä puhalletaan ja märehditään edellistä viikonloppua. Iki – kantiksia tämä ei tietenkään koske, sillä heidän kalenterissaan ei ole viikonpäiviä laisinkaan. Jokainen päivä on ottopäivä. Keskiviikon koittaessa alkaa pahempi puistatus olla jo takanapäin ja päättäväisimmät ilmestyvät muina miehinä tiskille. … ”

Kirjaa on mainostettu ns. paljastuskirjana. Sitä se ei suinkaan ole. Baarimestarin suu kun on suljettu asiakkaiden toilailuista ja kosteista illanvietoista voi korkeintaan puhua yleistyksien kautta. Mutta kirjaa tietysti mainostetaan lukevalle yleisölle tosi makeana paljastuskirjana ja kannesta tehdään raflaava.

Muistui tuosta kirjasta mieleen nuoruuteni kokemukset portsareista, joista jotkut olivat ajan hermolla ja antoivat rivien välissä ohjeita nuorelle miehelle tanssiravintolan vaaroista. Semmoista lähestymistapaa arvostan, sillä pienessä sievässä monella tulee muuten tehtyä semmoisia temppuja, joita saa katua ikänsä.

Jouko Varonen