Rakkauden analyysia
Hassisen vahvaa proosaa
Pirjo Hassinen: Parit, Otava 2018
Kirjassa on useita pareja, päähenkilö Leena Grahn ja tämän tubiin sairastunut äiti, Leenan poika Olli ja ja tämän vaimo Tarja, Tarjan ja Ollin tytär Aino ja tämän mies, eros ja rakkaus, arki ja intohimo.
Leenan tarina on tässä kirjassa kattava asia. Leena rakastaa äitiään yli kaiken, jopa liikaakin. Niinpä hänen on vaikea muodostaa uusia lämpimiä rakkaussuhteita. Toki niitäkin syntyy ja niiden tuloksena hummeripoika Olli, joka mm. jättää vaimonsa lapsineen lihallisen rakkauden huumassa. Tytär Aino joutuu silminnäkijäksi kun Olli riehuu perhepiirissä. Nämä traumat kostautuvat myös Ainon parisuhteessa.
Lieneekö kirjan oppi osaltaan aidon rakkauden tärkeys parisuhteessa. Pidin Hassisen moniulotteisesta analyysista. Joskus detaljikuvaus ei oikein istu kirjailijan vertauskuviin. Tietysti niissäkin on tavoiteltu syvempiä analyyttisia sisältöjä, mistäpä tuon kriitikko tietäisi, kun ne ovat syvästi yksityisiä asioita.
Pirjo Hassinen (s. 1957) tunnetaan vahvoista ihmisluonnon kuvauksistaan, jotka porautuvat aika syvälle psyykkisiin lainalaisuuksiimme. Hassinen on palkittu ja useille kielille käännetty kirjailija. Tämä kuudestoista romaani jatkaa Hassiselle tyypillistä, syvyyspsykologista linjaa.
Toisaalta on sanottava varoittava sana helppojen lukuromaanien ystäville: Tarttukaa mieluummin orasiin, hirvisaariin tai muihin vastaaviin. Hassinen saattaa väsyttää em. genreen tottuneita, niinkuin psykologisointi yleensä tekee vaikka perhepiirissä. Melkoisen ihmissuhdekimpun Hassinen tässä teoksessa esittelee.
” Tarja ei menisi avaimillaan kotiin samaan aikaan kun Olli kiitäisi taksilla tai jalan sen naisen luo, joka varsin hyvin tiesi mitä uusi rakastettu oli jättänyt taakseen, millaisen purkamattoman sotkun.”
Jouko Varonen