Pirjo Saarnia: Tasapainoita verensokeria ja laihdu, WSOY 2022

Teos terveyden perusteista

Marjoilla on paljon terveysvaikutuksia

Pirjo Saarnia: Tasapainoita verensokeria ja laihdu, VS-dieetti, WSOY 2022

Olenhan minä aina tiennyt, että marjoja kannattaa syödä reilusti, mutta sitä en, että niillä on terveysvaiktuksia lähes jokaiseen tautiin. Niinpä syöpäsairaillekin Saarnia vihjaisee, että marjoilla on tapana vaikuttaa etäispesäkkeisiin. Ja tietysti myös diabetes2:een on oiva apu marjoista, kun niihin vain ei ole sekoitettu sokeria.

Saarnia on ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri, kehittänyt mm. kansainvälisen VS – dieettiohjauksen, jolla on patentti ja rekisterihallitusen suojaus.

Totuus lienee, että diabeteksen haittatekijä on usein ylipaino, jos siihen liittyy vielä kaljan lipitys päivittäin. Suurin osa suomalaisista kärsinee tästä oireyhtymästä, joskin naisväellä kaljat vaihtuvat usein konvehtien ja makeiden leivosten ahmimiseen. Jos normaalipaino alkaa olla 30 – 40 kilon päässä niin on syytä huoleen. Liikuntaa pitää harrastaa vaikka vähän päivittäin. Ja mitä enemmän, sen parempi.

Mutta tähän kirjaan mennäkseni. Kirjan ohjeet ovat kovan tason asiantuntijan työtä ja niitä sopii vilkuilla ja ottaa opikseen. Itseeni teki vaikutuksen mm. seikkaperäinen marjaohjaus. Saarnia puuttuu  lukuisien dieettien, joskus turhienkin, maailmaan, sekaviin ravintotieto-ohjeisiin, laihdutettujen kilojen palaamiseen takaisin, kokemuksiinsa ravitsemusterapeuttina, jne…

Livauttaa Saarnia tietysti tavan mukaan myös asiakkaittensa kertomuksia omasta kurimuksestaan tai onnistuneesta hoidosta. Niinpä Sanna, 40v, toteaa kuuluvansa siihen naisryhmään, jolla on taipumuksia pyöristymiseen vaikka vähäisestä määrästä pastaa, leipää, perunaa, tai sokeripitoista joista tulee heti lisäpanoa tai turvotusta.

Itse kuulun ihannepainoisiin, mutta se vaati vähän sisukuutta. Kahdessa ja puolessa vuodessa pudotin painoni 104 kilosta 73: een. Niinpä Ilta Sanomatkin kiinnostui kymmenisen vuotta sitten ohjeistani ja julkaisi lööppijutun kuvien kera. Nyt paino on ollut 72 – 74 kg jo yli kymmenen vuoden ajan. Ja ihmeekseni painonhallinta on helppoa. Kunhan merkitsin illoin ja aamuin painoni ylös ja pidin sisukkaasti kiinni siitä, että painokäyrä oli laskeva.

Sitä samaa kikkaa käytti presidentti Kekkonen. Jos paino muuttui vaikka 100 grammaa väärään suuntaan niin UKK tokaisi keittiöhenkilökunnalleen sormi pystyssä, että huomioikaa tämä seuraavan päivän menússa. Hyvin toimi pressalla ja minulla.

Mutta vielä tähän oivaan teokseen.

Tällaista tietoa tarvitaan nykyaikana. Moni syö (juo) suruunsa ja ahdistukseensa ja painonhallinta on hakusessa. Eiköhän se perusta ole marjoissa, kasviksissa, kanaruuissa ja vähän harvemmin liharuuissa ja sokeripitoisten välttämisessä. Siihen kun lisää kuntolenkin joka päivä, ja tuttujen lenkkeilijöiden kanssa turisemisen iloisissa merkeissä, niin johan tulee psyykekin hoidettua.

Excellent ++ pitää Pirjolle paukauttaa tästä seikkaperäisestä teoksesta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen