Pirjo Tuominen: Opettajatar, Tammi Kustannus

Lukuromaani parhaasta päästä

Oppilas kostaa lehtorilleen

Pirjo Tuominen: Opettajatar, Tammi Kustannus 2019

David oli päättänyt kostaa. Hänen kohteensa oli maisterin Akilleen kantapää, kaunis tumma Rosa, eikä pelkkä taannoin tanssiaisissa syntynyt pikku kohu riittänyt. Musta vihan ja katkeruuden möykky kasvoi Davidin mielessä. … David oli alkanut vihata isäänsä, ja oli helppoa vihata myös poikaa nöyryyttänyttä opettajaa.” …

Rosan tarina on mieleenpainuva kuvaus 1980 – luvulta. Se antaa oivaltaa, että vaikka siihen aikaan tavat ja moraalikäsitykset olivat toiset, niin ihmismieli ja aivoitukset kyllä toistuvat aina nykyaikaan asti. Niinpä rakkauden kiemuroissakin käytetään joskus kaikkia luvallisia ja luvattomia keinoja. Luvattomien kohteeksi joutuu syyttään nuori Rosa, arvostetun maisterin tytär.

Kas kun maisteri on nöyryyttänyt oppilastaan pahasti ja sitä nuorukainen ei jätä kostamatta. Rosan isä on jättänyt lapsensa vaille oppia elämän tärkeimmistä seikoista ja Rosakin rakastuu silmittömästi petolliseen Davidiin. Tällä ei ole Rosaa kohtaan ollenkaan tunteita. Koston kiilto silmissään David punoo juoniaan ja saakin häväistyä Rosan kirjeellä, joka koskee hänen muka pahasti loukkaantunutta isäänsä jota voi tulla katsomaan Haminan kestikievariin.

Rosa on hädissään, kiiruhtaa paikalle ja huoneeseen, jossa isän pitäisi olla. Mutta kukapa muu siellä pötköttelee peiton alla kuin David. Poika tietysti saa kirkuvan Rosan väkisin sänkyynsä ja skandaalihan siitä syntyy. David saa potkut kadettikoulusta ja Rosan maine on iäksi mustattu.

Tuominen on epookkiromaaneiden mestari. Lappeenrantalaissyntyinen kirjailija on sijoittanut romaaninsa, joita on kertynyt viitisenkymmentä, usein Kymenlaakson maisemiin. Tuominen ei petä lukijoitaan. Tuhti paketti sisältää mainota ajankuvaa ja jännitteistä kerrontaa.

Rosaa toki onnistaa parisuhdesuunnalla ja Davidkin, vanha huijari, saa itsenäistyneeltä Rosalta nenilleen, tultuaan myöhemmin puhaltamaan tulta vanhan rakkautensa hiillokselle.

Kivaa lukemista. Kahdeksankymppinen Tuominen kuuluu yhäkin kustantajansa ja lukevan yleisön kärkiryhmään, vaikka parasta kirjailijan teosten jäntevyyttä tämä kirja ei edusta. Toivotaan, että tuomis-fanit saavat nauttia vielä kauan kauan hänen verbaaleista taidoistaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen