Pisteet kotiin, Urheilukysymyksiä, Reuna-kustannus

Pelén oikea nimi ja muita tosi vaikeita

Urheilukysymyksiä pro-sarjalaisille

Harri Mannonen – Jukka Mukala: Pisteet kotiin, Urheilukysymyksiä kentän laidasta laitaan, Reuna-kustannus 2018

Reuna-kustannukselta on aiemminkin ilmestynyt visailukirjoja, kuten musavisa ” Knopit kaakkoon” ja leffavisa ” Kelaa sitä”. Itseni yllätti huono urheilutietämykseni tätä kirjaa selatessa.

Toki tiesin, että jalkapallon huipputähden Pelén oikea nimi on Edson Arantes Do Nacimento, mutta siihen se suurelta osalta jäikin. Kirja onkin näköjään sentteineen ja sekunteineen laadittu tosi ”raskaan sarjan” tietäjille.

Kirjan materiaali on kerätty lehdistä, ym. lähteistä alkaen 1800- luvulta. Tiedän kyllä, että urheilutietäjissä on niitäkin ”eskokivikoskia” jotka pitävät näitä jopa helppoina. Itse en lukeudu heihin. Olisipa ollut kiva, jos kirjaan olisi tehty osasto myös niille, jotka selviävät ”jaajon kisassa” sadan euron tasosta.

Suurin osa suomalaisista kun on kuitenkin semmoisia tavallisia urheilutietäjiä, jotka tietävät mm. Veikko Kankkosen, Lasse Virénin ja Marja-Liisa Kirvesniemen olympiamitalit, mutta että senttejä ja sekunteja?

Kirja on hyvä lähdekirja monille vaativille tietokilpailun järjestäjille. Itse kävin sitä läpi muistellen suomalaisten ja ulkomaalaisten suorituksia arvokisoissa. Ihan tulivat mieleen sykähdyttävät hetket, kun Tiina Lillak heitti keihäässä kultaa Helsingin MM-kisoissa, jotka muuten olivat ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat ja tietysti kiekkoleijonien ensimmäinen maailmanmestaruus, jossa sukulaispoika oli paras maalivahti.

Myös Keke Rosbergin formulamestaruus sykähdytti aikanaan, ja Mohammad Alin nyrkkeilysaavutukset. En aivan muista montako sekuntia pelottava Sonny Liston pysyi pystyssä ”tanssivaa” Alia vastaan, mutta lieneekö tuo niin tärkeää.

Kiva kirja myös urheilutietouden kasvattamiseen. Tekijät ovat todella alansa asiantuntijoita tai sitten napsineet vain kylmän viileästi lehdistä ja eri tietolähteistä knoppeja, joita harva tietää, tuskin he itsekään.

Jouko Varonen