Pocahontas pelastaa, Kiukkupussit, Disney

Opetellaan mielialoja

Pocahontas pelastaa peuralapsen

Disney: Kiukkupussit, Mielen sopukoissa, Sanoma Media Finland 2017

Disney: Prinsessat, Pocahontas pelastaa, Sanoma Media Finland 2018

Kiukkupussit-kuvakirja on raflaavasta kannestaan huolimatta hauska ja lämmin tarina. Tyttö on leiponut muffinseja, jotka hän aikoo viedä ystävälleen. Mutta äidillä on muita suunnitelmia. Tyttöä tarvitaan lapsenvahtina, koska eräs rouva tulee auttamaan äitiä puutarhatöissä ja hänellä on pieni vekara, jota tytön pitää hoitaa.

Siinä käydään koko tunteiden kirjo läpi, aina vihasta rakkauteen ja tyytyväisyydestä hyvään mieleen. Tunteita tietysti ohjailee aivojen tunnesimulaattori. Hoitopoika on todella itsekäs eikä suostu mihin vain. Tyttökään ei suutahda helposti, vaan keksii uusia keinoja hoitopojan ”kesyttämiseksi”. Lopulta hän keksii tunneleikin, aluksi sormilla ja sitten sorminukeilla. Siitä poika tykkää ja kertomus saa onnellisen lopun.

Kas kun pikkulapsilla on aluksi vain kaksi tunnetta, hyvä- ja paha olo. Vähitelleen tunnekarttaan voi lisätä myös välimuotoja ja se käy ymmärtävän ihmisen opastuksella. Hyvä ja opettava kirja.

Pocahontas-tarina taas vie lukijan intinaanien syyspuuhiin. Ensimmäiset lumihiutaleet merkitsevät sitä, että intiaanit muuttavat talvileiriin. Pocahontas on muiden mukana keräämässä puita nuotioon, kun kuulee itkun tapaista ääntä. Hän menee lähemmäs ja näkee peuralapsen eksyneenä emostaan. Pocahontas päättää auttaa. Mutta hän ei voi koskea peuraan, emo voisi karkottaa sen ihmisen hajun vuoksi.

No, keino löytyy. Pauralapsi tykkää mehevistä marjoista ja kun Pocahontas ripottelee niitä tulojäljille, ollaan kohta emon luona.

Lämpimiä ja viisaita tarinoita taas tällä kertaa ja tietysti loppuidylli on paikallaan, kun lukijoina tai kuuntelijoina ovat pienet lapset.

Jouko Varonen