Poika joka katosi, Marja-Leena Tiainen, Avain-kustannus

Hyvä kirja nuorille

Kun Mikko katosi

Marja-Leena Tiainen: Poika joka katosi, Avain-kustannus

Mikko on kiva poika. Hänellä on tyttöystävä, ehkä kaksikin. Oma sisko rakastaa Mikkoa ja isä haluaisi, että hänestä tulisi uusi isäntä maalaistaloon.

Eräänä päivänä Mikko katoaa. Hänestä tehdään ilmoitus poliisille. Mutta on talvi ja tutkinnat ovat vaikeita. Toki yritetään haastatella Mikon kavereita, tyttöystävääkin, mutta selvyyttä ei tule. Joku entinen rikollinen oli ottanut Mikon kyytiin öiseltä tieltä.

Tiaisen, ansioituneen kirjailijan helppolukuinen kirja nuorille kertoo tarinan siitä, miten Mikon sisko, kotiväki ja ystävät ottavat vastaan tiedon siitä, että Mikko on kadonnut ehkä iäksi. Kuitenkin elää vielä pieni toivo, että Mikko löydettäisiin.

Kirja on hyvä. Se kertoo siitä, miten ahdistus muuttuu vähitellen elämäksi. Elämä voittaa. Sisko saa uuden poikakaverin ja lopulta tieto Mikostakin saadaan.

Nuorille on hyvä antaa sellaista luettavaa, joka on helppo lukea. Paksut romaanit kun eivät ole nuorten mieleen nykyisin. Mieluusti he elävät elämäänsä kännyköiden ja pelien maailmassa. Silti olisi hyvä edes yrittää saada nuorisoa hyvän kirjallisuuden pariin.

Poliisilla on teoria, Hanna sanoi. Hän jatkoi: Kun mopo hyytyi, Mikko jätti sen tienvarteen ja jatkoi matkaa kävellen. Mikko lähti oikaisemaan lahden yli ja hukkui.”

Kirjan idea perustuu Tiaisen Poistui kotoaan – romaaniin. ( Tammi 2005). Se kertoo ahdistavista asioista, jotka perheen jäsenet ja heidän ystävänsä ottavat vastaan omalla tavallaan. Kuitenkin selkeän ja helppolukuisen tarinan mukana kulkee tietty sävy, että vaikka mitä tapahtuisi elämä jatkuu, sen on jatkuttava. Ystävät ja kaverit lohduttavat Hannaa ja löytyy myös rakas poikaystävä auttamaan surussa.

Jouko Varonen