Praedor – Käärmetanssija

Kiehtova kirja

Jännitteistä fantasiaa

Ville Vuorela: Praedor – Käärmetanssija, Arktinen Banaani

Kirja kertoo päähenkilön Nejahin seikkailuista Galthiassa ja Bovariassa. Kirja on jännitteinen ja sisältää paljon myös roolipeleissä tarvittavia kuvioita. Roolipelien harrastajille kirja tarjoaa paljon tuttua seikkailua, kukaties uuden pelimaailman.

Alun viiltävä kuvaus kertoo siitä miten Nejah joutuu ruoskituksi, koska ei suostu puolisoksi 70 – vuotiaalle ukolle. Vielä pahempaa on odotettavissa, mutta kääpiö auttaa tyttöä ”mustalla juomalla”, joka antaa voimia ja auttaa kestämään kipuja. Itse asiassa juomaa nautittuaan henkilö on valmis taistelemaan yksin vaikka kokonaista armeijaa vastaan.

Nejahista tulee jatkossa seikkailija, katutanssija, varas, vakooja ja tärkeä henkilö myös valtakunnan salaliiton suhteen. Pidin kirjasta. Luulen, että kauan odotettu jatko-osa peleistäkin tutuille seikkailuille, innostaa myös nuoria lukijoita mielikuvitusmatkaan, joka on, mikä parasta, kotimaista ja taitavasti kirjoitettua fantasiaa.

Jos lukija etsii seikkailujen lisäksi syvempiä teemoja ja henkilökemiaa, hän voi tietysti pettyä. Kirja on suurelta osin seikkailuista ja efektiivisestä fantasiasta pitäville suunnattua, tarkkapiirtoista, yksityiskohdissaan mielikuvitusrikasta ja todentuntuista kuvausta.

Vietin kirjan parissa päivän ja jotenkin sympatiani Nejahia kohtaan saivat minut valtoihinsa. Kertojanääni on valloittavaa. Lukuromaanin piirteitä lisää kirjassa toisaalta dominoiva kertojan osuus. Ehkä kirjan pohjalta laaditaan taas fantasiapeli. Kirjailija on luultavasti sitä ikäluokkaa jolla taistelut ja väkivalta ovat tulleet tutuiksi peleistä ja videoista.

Tegin työnsi miekan takaisin huotraansa ja päästi hitaasti irti sen kahvasta. -Hyvä on, mutta minullakin on ehtoni, hän sanoi. – Sinä lähdet Galthista. Sekä kaupungista että koko valtakunnasta. Sinä katoat ja viet salaisuutesi mennessäsi. Etkä tuo sitä takaisin! Ymmärrätkö?”

Jouko Varonen

 

Vastaa