Prinsessat

Prinsessataikaa

Disney uudistuu

Arielista Kaunottareen ja Hirviöön

Disney Prinsessat: Täydellisiä helmiä, Sanoma Media Finland Oy 2016

Tähän kirjaa on koottu uusia episodeja tyttösille tuttujen prinsessojen ja neitojen seikkailuista. Belle, joka asuu hirviön kanssa ( Kaunotar ja hirviö) tutustuu kirjastoon ja löytää hirviön lempikirjan huonossa kunnossa. Sen kannessa oleva kaunis kivi on kadonnut ja siitäkös hirviö ei tykkää. Mutta Belle pääsee selville hirviön mielipahan aiheesta ja kaikki päättyy onnellisesti, kun hirviö tekee kivestä korun tytön kaulalle.

Munkinpaistokisoissa ystävät auttavat kätensä satuttanutta Tianaa. Tuhkimo saa vieraaksi uuden hiiren, jota Huli ja Vili -hiiret pitävät ylpeänä. Mutta kaikki päättyy onnellisesti kun uusi hiiri auttaa kadonneen korun etsinnässä.

Tähkäpää hengailee poikaystävänsä kanssa. Tianalta varastetaan ihanan Gumbon resepti, mutta kun sopu sijaa antaa tulee varkaastakin ystävä.

Prinsessa Merida auttaa sukuja pääsemään sovintoon. Ariel opettelee valaiden laulun. Aladdin ja Jasmine etsivät sulttaanin kiveä vaarallisesta viidakosta. Ariel viettää ihania häitä todellisen komistuksen kanssa.

Joskus tietysti tulevat mieleen perinteiset naisten roolit, joista ihanan miehen saaminen lienee tärkein. Joskus odottaisi kertomuksiin särmää, mutta sitä kai saa odottaa. Naisstereotypioilla kun tehdään markkinoita pikkutyttöjen maailmoissa. Kuulun siihen sukupolveen, joka tykkäsi Aku Ankan ja kumppaneiden joskus särmäisistäkin seikkailuista.

Näissä tarinoissa on tietysti hyville lastenkirjoille tärkeä loppuidylli. Kaikki kääntyy parhain päin ja lapselle jää hyvä mieli, jopa ajatus, että hyvät asiat ja rakkaus ovat tärkeitä elämässä ja pahankin voi kääntää hyväksi, kun ei heti tuomitse, vaan osoittaa pitkämielisyyttä. Ehtiihän sitä opetella pahan maailman käyttäytymismalleja ja kyseenalaisiakin sääntöjä sitten varttuneella iällä. Tärkeintä on se, että lapsi oppii jo nuorena mieleltään hyväksi ja saa kestävää pohjaa elämää varten.

Jouko Varonen

Vastaa