Rakel Liehu: Valaanluiset koskettimet, WSOY 2020

Rakel Liehun runollista proosaa

Kahden laatupianon taival

Rakel Liehu: Valaanluiset koskettimet, WSOY  Kustannus, 2020

Pianonrakentaja teki ”monumentikseen” kaksi tosi arvokasta pianoa. Lieneekö totta vai tarua, mutta toisessa oli norsunluiset ja toisessa valaanluiset koskettimet.

Rakel Liehun runolliseen proosaan voi jäädä koukkuun. Niinpä hän personoi pianot ja pistää 300 – sivuisen kirjan arvopianoiden monisyisestä keskustelusta ja -vaiheista. Siinä on hienostoa, Leningradin piiritystä, jne…, mutta lopulta musta valaanluinen soitin päätyy Kuusamon pappilaan. Valkoinen piano, se norsunluuluomus, viettää aikaansa piiritetyssä Leningradissa.

Liehu on palkittu mm. Runeberg-palkinnolla ja valtionpialkinnolla. Hänellä on vakiintunut kohderyhmä. Itsekin kuulun siihen. Omia runojani ja mietteitäni on luettu kolme kertaa Radio Ykkösen keskipäivän mietelauseena ja joku pohjoismainen runokisa meni nappiin.

Mutta sitten tulivat perhe, lapset ja minusta leivottiin koulunjohtaja-nuortenkirjailija-kriitikko perheen huoltamisen ohella. Kriitikon työtäpä on tullut tehtyä SARV:n jäsenenä jo 40 vuotta. Kymmeniä foorumeita on koettu.

Mutta asiaan. Liehun proosa on, niinkuin sanoin, miun maun mukkaan (lappeenrantalainen sanonta). Liehu on myös hurmannut kriitikot ja asiantuntijat. Siksipä laitan tähän vähän mestarin omasta efektiivisestäkin kynästä:

…” Ivanissa oli – perkele!…miehet saivat hänet nujerretuksi ja nostivat hänet vanhan pianon, Ivanin äidin perintöaarteen päälle, sitoivat hänet siihen tiukasti köysillään ja huusivat kasvot mustina solvauksia: – Jutsku pirulainen, nyt ei enää myrkytetä kaivoja, teurasteta lapsia ja imetä viatonta verta. … Saatana!”…

Niin, että vanhat lukijaa stimuloivat lait näkyvät olevan tarpeen myös runollisuuden ohessa. Muuten lukijan silmät alkavat lupsahdella ja uni-jukka vaivuttaa lueskelijan Rem-uneen.

Kiitos kirjasta taas Rakel

On kestettävä. Meitä kaunosieluja lyö kova maailma rankimmin. Pitää kasvattaa kuori. Pitää olla vahva. Mutta sittenpä katoavat siivet. Ikävä kyllä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen

´