Rakkautta ruudun takaa

Verkkoystävyyttä

Nykyajan ”tanssilavat”

Maire Soiluva: Rakkautta ruudun takaa, kumppani verkosta, Aurinko kustannus 2017

Maire Soiluva kuuluu niihin ihmisiin, joilla on jonkinlaisia kokemuksia nettiystävyydestä, kenelläpä ei olisi. Hän  haluaakin tällä kirjallaan rohkaista yksinäisiä käymään nykyajan tanssilavoilla” eli nettiystäviä hakemassa. Itse olen viihtynyt keskustelupalstoilla lähinnä asiapohjalta. Joskus ihmisiltä saa hyviä neuvoja esim. terveyspulmiin tai tietokonevaikeuksiin. Nykyisinhän palstoilla on lukemattomia osa-alueita aina puutarhanhoidosta postimerkkeilyn nikseihin.

Mutta Soiluva on tehnyt kirjansa niitä henkilöitä varten, jotka ovat yksinäisiä ja haluaisivat seuraa. Nettiystävyyttäkin on monenmoista. Usein seuranhakupalstoille pitää laittaa oma profiili. Joskus palstan jäsenyydestä pitää maksaa. Mutta jos keskustelukumppani kääntää puheen rahantarpeeseensa, on syytä sanoa, että hyvää kesää vain, mutta en halua jatkaa keskustelua. Moni on haksahtanut jopa ns. nigerialaiskirjeisiin, jossa luvataan satumaisia summia muutaman ”tonnin” sijoituksella.

Kirja on asiallinen selonteko nettideittailun hyvistä ja huonoista puolista. Usein jo henkilön nimimerkistä voi huomata ”mistä on kysymys”. Järkevä deittailija ei julkaise nimeään tai tietojaan heti keskustelun alussa. Siitä voi olla ikäviä seurauksia.

Kirjan lopussa on myös kuluttajaneuvojan, seksologin ja treffipalvelun ylläpitäjän mielipiteitä, jotka ovat, jos mahdollista, yhteneviä kirjan kirjoittajan maltilliseen mutta positiiviseen tapaan lähestyä tätä aihepiiriä.

Kirjassa edetään jopa niin pitkälle, että olisi aika sopia konkreettinen tapaaminen ”ystävän” kanssa. Joskus siinä käy onnettomasti, mutta ehkä yksi mahdollisuus sadasta on se ihannehenkilö. Ja ainahan voi yrittää uudelleen, mutta entistä varovaisemmin.

Jouko Varonen