Ranuan Eläinpuisto – Suomen huippua

Rapsakka Ranuan reissu

Jääkarhuista ahmoihin ja tunturipöllöihin

Sitä tuli ajaa köröteltyä Lappeenrannasta Ranualle melkein yhtä soittoa. Onneksi leirinnän todella ymmärtäväinen työntekijä odotti vielä illan vaihtuessa yöpuoleksi avaimineen ovella.

Henkilökunnan hymyt ihan hivelivät sydänalaa – ja sinne jäivät. Aamulla sitten kohti eläinpuistoa – tai sitten ei. Auton eturengas oli vaurioitunut. Mutta kohtapa leirinnästä hälytettiin hinausauto paikalle ja homma hoitui ihan kivasti. Tietysti piti raottaa lompakkoa, mutta se nyt oli vähin mitä voi toivoa, kun kyseessä oli lauantaiaamu. Hinausauton kuljettajalla oli ollut vielä yötyötäkin, joten hän oli todellinen sankari. Väsymystä en huomannut.

Mutta voi – vielä lisävaikeuksia. Joku hihna sirkutti auton keulilla kuin linnunpoikaset pesässään. Siitäpä ei päästykään ihan helpolla. Lauantaina ei vikaa voitu korjata ja toimittajanrenttu sai kylmää vasten kasvoja. Piti ihan kääntää auton kokka takaisin kohti Etelä-Karjalaa. No eipä hätää. Arveltiin tulla vaimon kanssa uudestaan elokuun tietämissä.

Eläinpuiston upeiden kävelysiltojen ( joita äitivanhanikin taannoin ylisti ja jotka sopivat hyvin vammaisille) alkupäässä piti kätellä itsensä jääkarhu. Kiva idea. Hatunnosto innovoijille.

Nikoniini tarttui kurkea, jääkarhua, tunturipöllöä, kotkaa, majavaa, hanhea, joutsenta, karhua, ahmaa ja jos vaikka mitä. Mikä parasta, niillä oli riittävästi tilaa juoksennella. Tuskin edes tajusivat olevansa eläintarhassa. Eläimet olivat pilvisellä säällä hyvin edukseen ja sehän sopi kameramiehille.

Siis mitä. Mielestäni reissu kyllä onnistui ihan excellent plussan arvoisesti. Henkilökunta puistossa oli tosi valikoitua sakkia ja asiakaspalvelu pelasi. Leirinnässä nukuin aivan ruususen unta, etenkin kun muistin varata matkaan omat lakanat ( mikä vinkiksi Ranuan rantaleirinnän mökkejä käyttäville).

Lapin luonnon karu kauneus ja loisteliaisuus näkyy hyvin jo tällä korkeudella. Tietysti puistoon ovat ammattilaiset valinneet edustavan lajiston pohjoisen eläinkunnasta. Taitaapa Ranua olla tällä hetkellä eläinpuistojen listalla ykkönen.

Jouko Varonen

toimittaja

luontokuvaaja

SARV:n jäsen

tunturipöllö miettii – mitä miettinee

jääkarhu pötköllään

karhun vesileikkejä

iso ”paha” susi virkeänä

ahma esittäytyy