Rauhan ja rahan geopolitiikka, Esko Seppänen

Esko Seppäsen subjektiivisia mielipiteitä

Pitkän linjan poliitikko kertoilee

Esko Seppänen: Rauhan ja rahan geopotiikka, Into-kustannus 2018

Esko Seppänen on ollut pitkän linjan poliittinen vastarannan kiiski. Niinpä nytkin saavat hallituksen ”juonittelijat” kuulla kunniansa. Luin mieluusti Seppäsen omia ajatuksia aikamme ilmiöistä. Niistä huomaa, että kirjoittaja osaa ajatella omilla aivoillaan ja kirjoittaa ajatuksensa selkeästi.

Aika paljon, varsinkin kirjan alkupuolella, Seppänen turvautuu myös lähdeaineistoon ns. ökyrikkaitten henkilöhistorioita selvitellessään. Joskus nimiluettelot tuovat mieleen jopa Kristiina Hautalan laulut menneisyydestä, joissa hän listasi ns. köyhien riistäjät nimeltä aina Ehrnrooteista Wahlrooseihin ja Cdercreuzeista Fazereihin, vain muutamia mainitakseni.

Mutta ne osastot, joissa kantapään kautta oppinsa saanut vasemmistolaispoliitikko pistää ”lipan alta” parastaan, ovat hyviä ja kiinnostavia. Uskonasioista on Seppäsellä selkeitä ja vähän liiankin suoraviivaisia ajatuksia. Hän kun pitää esim. kirkkoa pelkästään liikeyrityksenä, jonka on taattava työtä työntekijöilleen. Totuus tosiaan lienee, että kirkon merkitys on vähenemässä ja saaratuolista on näkyvissä harvenevia kuulijajoukkoja. Seppänen muistaakseni myös mainitsee, että avioliitto on aikansa elänyt ja samaan arvoon vihittyjen kanssa ovat pääsemässä susiparit, homoparit ja lesboparit.

Lueskelin kirjaa iltapäivän ajan ja totesin, että Seppänen sohaisee nykypäättäjiä usein aiheellisesti ja läimäyttää myös EU: ta ja euroa ansionsa mukaan. Trumpin ja Venäjän suhteita hiertää suurennuslasi, jolla USA:n liinatukan” jokaista kannanottoa ja yhteydenpitoa Venäjään päin tiirataan. Itse asiassa Trumpin kanssakäyminen Venäjän kanssa on kokonaan estetty.

Hyvä ja hyödyllinen kirja, jos muistaa, että jokainen ajatteleva lukija voi suodattaa lukemansa omien periaatteittensa pohjalta. Aina on jotain opittavaa.

Jouko Varonen