Ravilegenda Tapsa Perttusen tarina, Docendo kustannus

Kurkistus ravimaailmaan

Tapsa Perttusen matkassa

Erkki Hujanen/Simo Kattilakoski: Ravilegenda Tapsa Perttusen tarina, Docendo-kustannus 2018

Muistuu mieleeni, kun olin kuninkuusraveissa Lappeenrannassa. Pistinpä 500 markkaa Vieterille, jota ohjasti muuan Kaarlo Partanen. Vieterin viimeinen lähtö tuotti viisisatasen kaksinkertaisena. Vieteri voittikin ravikuninkuuden viisi kertaa. Lähelle samaa kolmella ravikuninkuudellaan ja mm. Ruotsin valloituksellaan pääsi Saran Salama jota ohjasti muuan Tapio ”Tapsa” Perttunen, villin pohjolan mies.

Kirja kertoo Perttusen tarinan aivan pikkupojasta lähtien. Kun opettaja kysyi pikku Tapsalta, että mitkä ovat niitä maallisia aarteita, vastasi pohjoisen poika empimättä, että poron kuivaliha.

Anekdootteja vilisee tämä kirja todellakin. Lukutuokio on viihdyttävä ja koukuttaa lukijan. Ravimiehiin en erityisemmin kuulu, vaikka onnenkantamoisia on tullut toto-peleissä muutama. Tyttöjen hevoskirjasarjan kirjoittaminen ( Jenna-sarja) kuului myös näihin hevosharrastuksiini. Lapsena mentiin inkkaria, kun hevosia vietiin metsälaitumelle.

Kirja on hyvä. Siinä ei väistellä heikkojakaan hetkiä. Kun Perttusen ura ohjastajana oli kuumimmillaan, hän sai puolenkymmentä ylinopeussakkoa yhdellä ravireissulla ja Perttusen poika totesi, että isällä taitaa taas olla kortti kuivumassa, kun ajoi eri reittiä koululle.

Perttunen on armoitettu hevosmies jo monennessa polvessa. Nyt vain oli siirrytty kyläkilpailuista maantieradoilla miljoonien eurojen voittosummiin. Melkein hurahdin ravimaailmaan ja toto-puuhiin lukiessani tätä kirjaa, vaikka muutaman karvaan toto-tappion jälkeen päätin, etten enää lähde raveihin kun siellä häviää kalsaritkin jaloistaan. Siis oli nytkin turvallista lukea tätä kirjaa, joka on laadukkaasti tehty elämänkertakirja miehestä, jonka maineikas ura ohjastajana ja valmentajana pysyy ja paranoo.

Jouko Varonen