Rehellisyys maan perii, Tutkimus hyvästä hallinnosta ja korruption torjunnasta, Edita kustannus 2018

Korruptio, onko sitä Suomessa?

Aina joskus paljastuu.

Ari Salminen: Rehellisyys maan perii, Tutkimus hyvästä hallinnosta ja korruption torjunnasta, Edita kustannus 2018

Ari Salminen on hallintotieteen emeritusprofessori Vaasan yliopistossa. Hänen tutkimusalaansa on erityisesti hallintotieteen oppihistoria ja vertailumenetelmät. Hän on perehtynyt myös hyvinvointivaltion analyyseihin sekä hallinnon ja johtamisen etiikkaan.

Näyttääpä siltä heti ensilukemalla, että kirja on kuivaa proffakieltä, ellei kopioita väitöskirjasta. Jos nyt haluaisi sanoa kansan kannan, mitä tällaisen kirjan kirjoittaja ei missään tapauksessa halua sanoa, niin aina putkahtelee esimerkkejä korruptiosta, jopa räikeästä, ja jopa kansanedustuslaitoksessa.

Valtionjohdosta en minäkään uskalla enempää sanoa, muuten minua odottaisi piankin tuppeen sahatuista laudoista tehty ruumiskirstu.

No kirjan kirjoittaja kiertelee korruptiokäsitettäkin kuin se kuuluisa kissa kuumaa puuroa, ettei polttaisi kieltään:

Eri tyyppiset väärinkäytökset leimataan vähän kepeinkin perustein korruptioksi. Mutta ilmiön syyt ja seuraukset ovat usein hämärän peitossa. Kun sanotaan, että valtaa käytetään väärin oman edun tavoitteluun, voidaan kysyä korruption määritelmän selventämiseksi, mitä vallalla tarkoitetaan ja mistä muodostuu oma etu. Yksinkertaisia vastauksia ei ole.”

Liturgian merkeissä menee tämä kirja. Salminen lasettelee norsunluutornistaan sellaista kieltä, että sitä ei se kuuluisa maalaismies-erkkikään tajua. Toisaalta ymmärrän kirjan tekijää. Mitäpä sitä menemään syyhyttä sotaan, niinkuin vanha kansa sanoi. Eri asia ovat kohujulkaisut ja iltapäivälehdet, joiden lööpeistä putkahtelee joskus ihan selkeää kritiikkiä isolla fontilla nimetyille henkilöille.

Jos oli lukukokemus vähän puiseva ja kapulakielinen, niin toisaalta taas turvaudun vanhan kansan viisauteen: Työ tehty ja vaiva nähty.

On proffalta jo uskalias teko sinänsä tarttua näihin arkaluontoisiin aihepiireihin vaikka vähätellen. Korruptio ja hyväveliverkostot kun taitavat olla maassamme jo instituutio aina ruohonjuuritasolta lähtien.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)