Reima T.A. Luoto: Suomen sota 1808-1809

Suomen sota

Yleiskuva Suomen sodan taustasta

Reima T.A.Luoto, Heikki Talvitie, Pekka Visuri: Suomen sota 1808 – 1809, Fenix-kustannus

Suomen sota oli Venäjän ja Ruotsin välinen sota, joka käytiin vuosina 1808 – 1809. Sodan syynä oli Venäjän ja Ranskan 7. heinäkuuta 1807 Tilsitissä solmima rauha. Ranska antoi Venäjälle suostumuksensa Suomen valtaukseen, mikä teki Venäjästä Ranskan liittolaisen. Venäjän tehtävänä oli Suomeen hyökkäämällä pakottaa Ruotsi liittymään mannermaasulkemukseen, kauppasaartoon, jolla Ranska olisi voinut vahvistaa asemaansa merivaltana Britanniaa vastaan.

Sodan seurauksena Ruotsin itäiset läänit ( Suomi ) liitettiin osaksi Venäjän keisarikuntaa ja samalla näiden hallinto järjestettiin autonomian pohjalle, Suomen suuriruhtinaskunnaksi.

Kirjassa Reima T. A. Luoto luotaa itsenäisyysajatuksen syntyä ja kehitystä kustavilaiselta ajalta autonomiaan. Pääosaa näyttelivät silloin Yrjö Maunu Sprengtporten ja Kustaa Mauri Armfelt.

Valtiotieteen tohtori Pakka Visuri selvittää kahdessa pääartikkelissa Suomen sodan suurpoliittista taustaa sekä itse sotatapahtumia.

Suurlähettiläs Heikki Talvitie johdattaa lukijat keisari Aleksanteri 1:n ja kruununprinssi Bernadotten tapaamiseen Turussa vuonna 1812. Silloin Ruotsi luopui lopullisesti Suomesta ja sen takaisinsaantihaaveista ja käynnisti ulkopolitiikan, jota maa on johdonmukaisesti noudattanut näihin päiviin asti.

Kirja on seikkaperäinen esitys Suomen sotaan liittyvistä aihepiireistä ja lukijaa vielä hemmotellaan aihepiireihin liittyvillä kuvilla ja maalauksilla.

Tutustuin kirjaan iltapäivän aikana ja totesin, että Suomen sodan historiallisista sotatapahtumista ja niihin liittyvistä poliittisista kädenväännöistä on tuskin esitetty parempaa selontekoa. Joskus tietysti kirjan tiivis taitto ja aihepiirit jopa väsyttivät, mutta kouluhistorian muistumilla ryyditettynä lukukokemuksesta kyllä selvisi.

Jouko Varonen

Vastaa