Renian päiväkirja, Nuoren tytön elämä holokaustin varjossa, Tammi Kustannus

Holokaustin uhrin koskettavaa

Renia oli lahjakkuus

Renia Spiegel: Renian päiväkirja, Nuoren tytön elämä holokaustin varjossa, Tammi Kustannus 2020

Siinä missä Anne Frank pisti lyhyemmän päiväkirjan, kirjoitti Renia-ressukka 700 sivua, jotka päätyivät kirjaksi monen onnellisen sattumuksen kautta. Renia on kirjallisesti lahjakkaampi kuin Anne, mutta heidän kohtalonsa yhdistyvät karmealla tavalla.

Itkasenpa taas kerran, yliherkkä kun olen, maailman pahuudelle. Taisi mennä yöunet sen siliän tien, mutta sanovat, että yhden yön voi valvoa ilman vakavampia seurauksia. Renia-tyttönen joutui valvomaan kauhuissaan varmaan vuosia, ennenkuin päiväkirja lopahti ja 18-vuotiaasta kaunottaresta jäi vain runoja ja muistelmia.

No, on se vain otettava semmoinen ote tähän kirjaan, niinkuin Frankin päiväkirjaankin, että semmoista hullu maailma teettää. Eihän tehdä tämmöistä enää koskaan, eihän. Silti koulukiusattu oppilaanikin teki henkilökohtaisen ratkaisun myös huonojen kotiolojen vuoksi ja löytyi lähimetsiköstä viimeisestä keinusta.

Kaikki on suhteellista. Nyky-yhteiskuntakin on tosi raaka. Vahvemman sana on laki. Jos pidät kiinni totuudesta ja suoruudesta joudut vaikeuksiin. Nykyisin pitää olla peluri, muuten sinut runnellaan henkisesti raunioksi.

Renioita on paljon. Heitä löytää psykiatrisilta suljetuilta osastoilta tai jos ei sieltä, niin taivasalta pakkasesta viimeisen jointtinsa vetäneenä.

No, mutta asiaan. Renian päiväkirja liittyy Anne Frank – genreen ja holokaustista kertovien kokemusten laajaan kirjoon. Siinä on todella koskettava kohtalo yhdistyneenä nuoren, naivinkin, runoilijatytön viiltävään tilitykseen.

…Heläjävä lauluni, purjehdi vaan

Tonavan syvänsiniseen virtaan

Läpi aaltojen jotka kimaltavat tähden lailla

Missä ei ole enää kyyneliä eikä surua

haaveiden mailla”…

( Renia Spiegel)

 

Silleen, herranjestas

 

Jouko Varonen

SARV:n jäsen