Richard Scarry: Touhulan salapoliisit, Sam ja Severi, seikkailevat, Tammi Kustannus 2021

Vaikea pistää paremmaksi

Scarryn huumori on lempeää

Richard Scarry: Touhulan salapoliisit Sam ja Severi seikkailevat, Tammi-Kustannus 2021

No ensinnäkin Touhulan jeparit selvittävät rikoksen jota voisi luonnehtia naurisvarkauteen. Siitähän ei kuulemma sakoteta. Mutta pikkuisille kirja on täyttä totta ja toimii vaikka esiopetuksena dekkarien monimutkaiseen ja vaativaan maailmaan.

Severi on possu ja Sam on kissa. Tietynlainen antisankarin leima on päähenkilöissä, eikä ihan vähän. Niinpä lapset pääsevät kikattelemaan  kunnolla kun esim. lihava Severi juuttuu pieneen koloon kiinni ja häntä pitää tyrkkiä oikein kunnolla, että ahteri vapautuu.

Piirasvarkaista on siis tehty hälytys ja monien vaiheiden ja ansaoivalluksen jälkeen varkaat tietysti joutuvat yhteiskuntapalveluun, eli tiskihommiin.

No toinen salapliisien juttu on ihan selkeä myymälävarkaus. Kauppias Luuhammas kun oli huomannut että joku käveli maksamatta ohi kassan. Takaa-ajojakin tarvitaan ennenkuin katala susi on köytetty köllölleen paksulla narulla.

Koruvaraskin taltutetaan ja vahvasti epäiltynä hääjuhlan häiriköksi on poliisin vanha tuttu Käpälämäki Siimanen.

Ei muuta kuin arvokkaista arvokkaimmat korut takaisin hienojen rouvien rinnuksille ja mihin niitä nyt laitetaankaan.

Sanoisin tutuilla sanoilla arvosteluni kirjasta: Scarryn voittanutta on vaikea löytää. Hänen kirjoissaan on niin tuhottomasti mageita yksityiskohtia ja hahmoja, että monella kuvakirjanikkarilla tulee mieleen kopsaista joku niistä vähän muunneltuna omaan tekeleeseensä.

Kirjassa on vielä tehtäväosiokin. Kun olin nuori, niin pikkuveli ei mieluusti laskenut minua jenkkikasseineni opettajakoulun junaan. Tuumi, että ”kerro vielä yksi salapoliisijuttu”.

Ja miehän kerroin. Nyt hän on matematiikan ope ja varmaan unohtanut nuo ajat. Eläkkeellä jo. Mutta ajattelin tuosta vain, että pikkulapset viehättyvät salapoliisiongelmien ratkomisesta suunnattomasti. Scarryn matkassa rosvojahti sujuu ilman traumoja, humoristisesti ja lupsakkaasti. Onhan tarinoissa ja kuvissa myös elämänoppia, on on. Se on sujautettu sinne kivasti. Kas kun pahikset on saatava kiinni, vaikka se nyky-yhteiskunnassa se on paremminkin illuusio.

No niin. Kun mestari on tehnyt kirjan, kriitikonrenttu on hiljaa ja vetäsee hunöörit paljaaseen päähän.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen