Riikka Karppinen ja Joonas Lehtonen: Sodankylän Jeanne d´ Arc, Tammi kustannus 2021

Viiankiaavan suosta vaikuttajaksi

Kansalaisvaikuttajan tarina

Riikka Karppinen ja Joonas Lehtonen: Sodankylän Jeanne d´ Arc, Tammi Kustannus 2021

Pohjoisen olot ovat karut. Ei sieltä monta julkkista ole löytynyt, tai merkittävää yhteiskunnallista vaikuttajaa. No Väyrysen Pate kyllä, mutta eipä hänellä ollut ”pärstälerroin” herranketkujen joukossa kummoinen. Ilmiselvä timantti olisi Paavo ollut Kekkosen ansiokkaan työn jatkajana, jollei mustamaalaus olisi ollut totaalista esim. mediassa. Oli liian rehellinen puheissaan.

No on sentään tukku vähemmän tunnettuja vaikuttajia, kuten Riikka Karppinen, jonka ura alkoi kotisuon puolustamisesta, kun malminetsijät ja rahanhimoiset herrat sen meinasivat tuhota jalometallien vuoksi.

Annetaanpa Karppisen vaikka kertoa joskus takkuisesta tiestään vihreiden johtoryhmään:

…”Parin vuoden aikana hain yhteensä 11 kertaa eduskunta-avustajaksi vihreään eduskuntaryhmään ja kerran europarlamentaarikolle, mutta en tullut valituksi mihinkään avoimista paikoista. Haastatteluunkin minut kutsuttiin vain kerran…kuusitoistavuotiaana istuin ministerien kuultavana kaivoskysymyksistä…itse linnan juhlat olivat tietysti upea kokemus. Oli erikoista nähdä televisiosta tutut puitteet tosielämässä”…

Niinpä vain nähtiin, että yhden ihmisen panos ympäristöasioissa on myös tärkeä. Aluksi, kun  Karppinen kiinnostui vihreistä, hänen suora tyylinsä ei kiinnostanut, vihreiden vaikuttajat huitelivat suoramielisestä tytöstä ohi oikealta ja vasemmalta. Mutta Karppinen oli taistelijaluonne. Kävi armeijankin, ja puuttui heti siellä vallitsevaan henkiseen ilmapiiriin.

Olisi kai muuten kohonnut vaikka luutnantiksi, mutta sai kuitenkin ylikersantin natsat kaulukseen ja taas paljon oppia suomalaisten elämänlaadusta.

Kirjaa oli kiva lukea. Kansikuva ohjaa lukijan paremmin tuonne naisten romanttiseen genreen, mutta heti pääsee jyvälle homman todellisesta luonteesta ja sitä mukaa jää niin koukkuun, että minullakin meni pitkäperjantai teosta lukiessa.

Oikhein hyvä Riikka.

Lapissa – ja koko elämässä – on laitettava kova kovaa vastaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen