Rikolliseksi kasvatettu, Volvo-Markkasen pojan tarina, Johnny Kniga kustannus

Poika pisti paremmaksi

Isä opetti miten polvi ammutaan paskaksi

Kimmo Laakso/Sakari Markkanen: Rikolliseksi kasvatettu, Volvo Markkasen pojan tarina, Johnny Kniga 2020

Kaikkihan kuuluisan pankkirosvon muistavat. Volvolla hän ajeli ja sai siitä lisänimensä. Kaikkialla Pohjoismaissa vavistiin, kun kuultiin ”volvon” olevan vaihteeksi vapaalla jalalla. Kunkku hän oli näissä maisemissa, mitä rikollisuuteen tulee ja lehdistä tuttu julkkis, joka kohta käänsi kansan mielen tarunhohteiseksi, jos mahdollista.

Lienee siihen vaikuttanut myös median ihaileva suitsutus. No tämä kirja on tietysti tehty ihan ”alan miehen” ja hänen jälkikasvunsa elämänkerraksi. Kun muut isät opettivat lapsilleen, miten miehen on osattava tehdä vaimolleen gourmet ruokia ja vege – ihanuuksia, volvo taas piti koulua siitä miten kassakaappi räjäytetään siististi ja rahat nilistetään pankkiherroilta, joilla sitä riittää. Ja oppihan Sakari. Kirja on paljolti tilitystä kirjailijan omista kolttosista, sekä tuttavien lyhyitä muistumia ja anekdootteja:

…Kun me rullattiin sitä, osoitin sitä aseella. Ohjeistin Peteä, että katsoo sen laukun. Pete lähti penkomaan sitä tyhjäksi. Katsoin, että okei, täällä on luottokortteja. Käydään nostamassa tili tyhjäksi. … Kun Mäkinen ei muistanut tunnuslukua Sakari ehdotti, että se haettaisiin kotoa. Mäkinen valehteli, että kotona odotti kaksi isoa koiraa. Sakari sanoi ampuvansa koirat.” …

No melkoista kohellusta ja todella peittelemättä kerrottua rikosstooria on nyt kansien välissä. Lueskelin sitä kun sain kirjan käteeni, ja kas vain, kriitikon herätyskello jo pirisi, kun havahduin, että olisi pari tuntia nukuttavakin.

Onhan näitä luettu, bukowskeja ja muita. Semmoinen saa yleensä visat vinkumaan kirjakaupoissa ja luulen että myös tämä isän ja pojan yhteinen ”harrastus”. Lienee vielä vähän siloiteltu, mutta aika rasakasti kerrottuja jutunpätkiä ja tuttujen muistumia. Ressukoitahan nämä tämmöiset ovat, kun viisaat sanovat, että pankit olisi helpompi ryöstää ilmastoidusta takahuoneesta käsin, eikä volvopelissä. Oman genrensä teos, eikä huonoimpia vaan keskitasoa parempi ja vielä helppolukuinen.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen