Risto Hauvonen: Kekkosen ja Sorsan kriisivuosikymmen, Lector Kustannus 2022

70-luku viistää nykyisiä idänsuhteita

Kekkonen ja Sorsa Suomen peräsimessä

Risto Hauvonen: Kekkosen ja Sorsan kriisivuosikymmen, 1970- luku tutkimusten ja aikalaisten silmin, Lector Kustannus 2022

Leonid se lopsautteli Urholle kosteita poskisuudelmia, mutta kun puheeksi tuli EEC:hen liittyminen, niin jo vilahti punainen vaate Bretzhnevin silmissä. Tilanne oli paljolti samanmoinen kuin nykyisten Nato-haahuilujen aikaan. Neuvostoliitto oli aina pelännyt kaikkea lännen ja Suomen lähentymistä.

Kirja on oivallinen historiikki 1970 – luvun ajoista ja Suomen suhteista itänaapurin kanssa. Ajattelin, että eipä kai se Venäjä suurta äläkkää nostaisi, jos Suomi alkaisi kirjoitella nimiä Nato-papereihin. Samanlaisia kylmiä sotia ja voimannäyttöjä on riittänyt niin Venäjän kuin Neuvostoliiton aikoina.

No Urkki otti aseeksi supliikin, vodkan ja henkilökohtaiset suhteet Neuvostoliiton johtoon. Kivoja kauppapapereita kirjoiteltiin idän karhun kanssa, joskus ihan pienessä sievässä, etten sanoisi.

Asiassa on totta toinen puoli. Henkilökohtaiset suhteet valtioiden johtoon ovat aina olleet tärkeimmät idän pojille. Niin se vain on.

Olihan se niin, että Venäjä ohjaili myös Suomen vaalituloksia aika kovalla kädellä. Piti saada sopivat miehet Suomen piikkipaikoille. Mutta itse asiassa Urkki luistatteli aika kivasti venäjäsuhteet.

Pidin kirjasta. Taas tulivat suomettumisen ajat käsiteltyä. Mutta siinä on se, että kun paljon kirjoja jostakin aiheesta kirjoitetaan, niin aina uutukaisista löytää jotakin tuoretta näkökantaa asiaan. Kas kun historiankirjoitus aina ”elää” kun vuosia karttuu.

Kirja oli ihan mainio. Sitä lueksin useana päivänä. Kiinnosti halavattu tämä Venäjän ikuinen peli sen verran.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen