Rivo Riitta

Riitta pistää parastaan

Itseoppinut sarjakuvapiirtäjä Jarla

Pertti Jarla: Rivo Riitta, Arktinen Banaani

Pertti Jarla ( s. 1971) on itseoppinut taiteilija sarjakuvapiirtäjä. Fingerpori sarjat, joita Jarla piirtää, ilmestyvät useissa sanomalehdissä ja aiheista on tehty sekä värikuvitettuja sarjakuvakirjoja, että muita albumeja. Jarlan sarjishuumori perustuu usein kielen kaksoismerkityksiin. Ja kansa kikattaa lehden ääressä minkä ehtii. Tosi asiassa moni lukee Jarlan Fingerporin ensimmäiseksi ja vasta sitten päivän politiikan, joka on kuivaa ja usein vaikeatajuisempaa kuin konsanaan Rivon Riitan, kaupunginjohtaja Homeliuksen ja kumppanien edesottamukset.

Itse olen sen verran verbaali tyyppi, että tykkään Jarlan kaksoismerkityksistä. Joskus niissä tarvitaan jopa eri alojen asiantuntemusta. Joskus tosin ei. Kun tähtitieteilijät juttelivat kahvilan pöydän ääressä mustista aukoista, tuumi Rivo Riitta tiskin takaa, että kyllä minä teille mustan aukon näytän.

Mitäs siis? Jarlan huumori on tavallaan simppeliä ja viatonta. Joskus esim. Rivon Riitan lausahduksissa on ”latinkia” niin paljon, että nutturapäät saattavat ottaa herneen nenään. Mutta tavallinen kansanmies Nesteen baarissa, kahvikupposen ääressä, ei kyllä vedä juomaansa väärään kurkkuun.

Naiset keskustelevat uudesta ilmaisjakelulehdestä kahvilan pöydän ääressä ja toinen tuumii: – Luitko sen uuden ilmaisjakelulehden? Toinen vastaa: – Ei siinä ollut substanssia edes siteeksi. Johon Rivo Riitta kommentoi tiskin takaa: – Joo, ei siitä oikein ollut siteeksi.

Joku feministi voi pitää Rivon Riitan lausahduksia vähän moraalittomina ja sovinistisina. No niin tietysti onkin, mutta rennolle sarjispiirtäjälle on kaikki mahdollista, eikä koira perään hauku.

Joskus olen ollut huomaavinani, että viime aikoina Jarlan sarjisten terävin kärki alkaa taittua. Olisiko niin, että aiheet alkavat ehtyä. Toki Jarlalle tulee lisää vinkkejä kansan karttuisasta kädestä ja baari-illan jälkeen voi ideapankki olla niin täysi, että alimmat ideat happanevat.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa