Robotti ihmisen apuna, Pieni Karhu kustannus

Robotin kanssa naimisiin?

Mielenkiintoisia visioita roboteista

Seija Niinistö-Salmela: Robotti ihmisen apuna, Pieni Karhu kustannus

Robotit ovat nykyaikaa. Sairaalassa voi lääkäri jo ohjata robottia, joka tekee leikkauksen ilman ihmistä. Robotti on hyvä työkaveri, vaikka se ei ymmärrä ihmisen tunteita. Se tekee kuitenkin työtä väsymättä ja sen voi ohjata vaikeisiinkin paikkoihin, kuten sammuttamaan tulipaloa.

Vanhuksille on apua roboteista. On keksitty robotteja, jotka hälyttävät apua, jos yksinäinen vanhus kaatuu. Myös siivous on jo osin robottivetoista, kuten imurirobotit, jotka sensorinsa avulla liikkuvat paikasta toiseen ja tekevät tarkkaa työtä.

Vanhuksia voivat robotit myös viihdyttää lauluilla ja jutuilla. Leonardo da Vinci oli aikaansa edellä myös robottiasiassa. Hän suunnitteli Ranskan kuninkaalle robotin, joka osasi kävellä lyhyen matkan. Robotin kyljessä oli myös luukku josta ponnahti esiin kuninkaan lempikukkia.

Selkolukuisella taitolla ja fontilla tehty robottikirja on yllättävän monipuolinen ja mielenkiintoinen. Sen avulla lukija pääsee helposti sisälle robottimaailman nykysaavutuksiin ja myös tulevaisuuden innovaatioihin. Kuvitus on selkeää ja monipuolista.

Joku on jo suunnitellut, että tulevaisuudessa yksinäinen ihminen voi solmia parisuhteen älykkään robotin kanssa. Siinä on tietysti pari muuttuvaa tekijää, mutta mitäpä tietokonetekniikan gurut eivät onnistuisi keksimään. Nykylapsille on valmistettu hauskuttajiksi robotteja ja yhä useammin tietokonetta käyttävä joutuu, osin tietämättään, tekemisiin robottien kanssa.

Teollisuudessa on jo kauan käytetty robotteja mm. raskaiden taakkojen kantamisessa ja hitsareina ( esim. autojen valmistus). Suoraa saumaa tulee eikä robotin käsi vapise. Robotti on valmis myös ylitöihin. Eri asia on, miten robotit vaikuttavat muutenkin vaikeisiin työttömyystilastoihin.

Upea kirja. Omat silmänikin avautuivat tämän teoksen lukemisen myötä. Teos olisi ansainnut tiedonjulkistamisen palkinnon. Suosittelen kaikille!

Jouko Varonen