Roland Paulsen: Entä jos? Miten kestämme epävarmuutta, Tammi Kustannus 2021

Ahdistuksesta seitsemän vuoden psykoanalyysiin

Aika paljon Freudia löytyy mielestämme

Roland Paulsen: Entä jos? Miten kestämme epävarmuutta, Tammi kustannus 2021

Aika kiva oli seurata nuoren tytön psykoanalyysia. Itse psykiatri oli nainen, joka poltteli ronskisti tupakkaa ja oli vain vaiti, vaikka tyttö olisi halunnut vastauksia kysymyksiinsä.

Sitten psykoaalyytikko löysi ongelmien lähteeksi erotiikan. Kun tyttö sanoi nähneensä kaksi sangollista maitoa unessa, niin eiköstä vain spesialisti kiinnostui siitä. Hän löysi suunnan, johon jatkaa tytön sisimmän tutkistelua. Unessa olleen maidon hän sanoi tarkoittavan miehen spermaa.

Monia muitakin mielikuvia tutkittiin ja niille löydettiin eroottisia selityksiä. Lopputulema oli, että tyttö pelkää miehiä ja heidän eroottisuuttaan.

Jotenkin minusta tuntui vapauttavalta seurata psykiatrin ja tytön kommunikointia. Ehkä aloin ymmärtää julkkiksia jotka mieluusti hakeutuvat psykoanalyysiin ja kokevat sitä kautta löytäneensä mielenrauhan.

Paulsen on sosiologi. Länsinaapurissamme melkoinen julkkis ja keskusteluohjelmien vetonaula.

Paulsenin teksti on rohkeaa ja kantaaottavaa. Hän puhuu epävarmuudesta, mielenterveydestä, huolestineisuuden hillitsemisestä, elämästä epävarmuuden maailmassa, jne…

Kirja on laaja ja seikkaperäinen kokonaisuus. Kiinnostava ilman muuta.

Teksti on hoitavaa ja tarjoaa uusia näkökulmia ihmisiin, jotka tavallisesti luokitellaan mieleltään järkkyneiksi. Myös ns. terveet saavat häneltä vinkkejä elämän ahdistuksiin ja taitoa laajentaa ajatteluaan omaa nenäänsä pidemmälle.

Kirja sisältää paljon sairaskertomustirkistelyä, sitä tarvitseville. Mutta tämänlaatuinen julkkis on kyllä kerännyt tietotaitoa ja tarinoita niin, että voi tehdä lukijoilleen parantavaa analyysia. Eipähän kirja ole ainakaan kuivaa lukemista.

Kiitos kirjasta.

Lueskelin teosta opikseni ja tunsin aika ajoin outoa vapautumisen tunnetta. Kas kun kriitikonrentunkin ajattelun kehät ovat ajan oloon menneet liian pieniksi.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen