Rosa Liksom Everstinna

Rosa Liksomin eroottinen rakkauskertomus

Everstinnan kolme rakkautta

Rosa Liksom: Everstinna, Like 2017

Everstinna meni ensin naimisiin sen takia, että pääsisi pois kotoa. Toinen avioliitto 30 vuotta vanhemman everstin kanssa oli täynnä eroottista kiihkoa, mutta myös väkivaltaa, jonka takia everstinna erosi miehestään ja meni myöhemmin Kekkosen luvalla naimisiin alaikäisen pojan kanssa.

Kirja on kirjoitettu meän kielellä, pohjoisen murteella, joka tietysti keventää kertomuksen synkkiä piirteitä. Niin kuin kertoja olisi yläpuolella noista kaikista koettelemuksista.

Kirja kertoo myös natsi-Saksan merkityksestä rovaniemeläisten elämässä. Rovaniemellä taisi olla sodan aikaan saksalaisia melkein saman verran kuin rovaniemeläisiä ja tietysti se vaikutti paikallisten elämään, varsinkin naisten.

Everstinna on väljästi kerrottu elämänkerta pohjoisen kirjailijasta Annikki Kariniemestä. Kariniemi oli mm. vahva pohjoisen eräelämänkin tulkki. Toisaalta Liksom ei mainitse kirjassaan Kariniemen nimeä, joten samaistukset sikseen. Everstinna sai osallistua myös juhliin ja Saksassa hän näki itsensä Hitlerinkin, jonka vannoutunut kannattaja eversti oli.

Everstinna on vahvaa kerrontaa, jopa niin, että välillä kuvaus on jo hivenen etovaa ja pahaa oloa aiheuttavaa. Kaikki kunnia Liksomille teoksesta, jota hän on valmistellut jopa 9 vuotta ja tehnyt taustatyönä käsikirjoituksen myös everstin minäkerrontana. Sitä teosta ei ehkä julkaista, mutta se kertoo kirjailijan työtavoista ja kertomisen vimmasta.

Kirjaa ei voi luokitella tai lokeroida. Se on romaani, jossa on rakkausromaanin piirteitä, vahvaa luontokuvausta sekä myös tietynlaista perehtymistä Suomen ja Euroopan sodanaikaiseen historiaan.

Luen Liksomia mieluusti ja esim. hänen meän-kieliset novellinsa, joita häneltä ilmestyi aluksi, suorastaan ahmaisin. Hieno oli myös kirja Hytti Nro 6, joka palkittiin Finlandia-palkinnolla. Taisin veikata sille lehdissä Finlandiapalkintoa jo ennen kuin ehdokkaita oli edes valittu.

Jälleen vahva näyttö suomalaisen kirjallisuuden kärkinimiin kuuluvalta taiturilta.

Jouko Varonen