Vaikuttava fiktio Minna Canthista
Parisuhteen analyysi
Minna Rytisalo: Rouva C, Gummerus kustannus 2018
Jyväskylän opettajaseminaarin oppilaat Minna ja Flora eivät ole aivan sovinnainen pari sen ajan seminaarin sääntöjen mukaan. Pitäisi olla ryhdikäs tuleva kansankynttilä. Ei missään tapauksessa saisi solmia naisten keskeisiä, kyseenalaisia suhteita. Mutta Minna ja Flora vähät välittävät moisesta. Tanssiminen naisparilla tai liian läheiseksi käyvä koskettelu kiirivät tietysti niissä ympyröissä muidenkin tietoon.
Mutta niinhän siinä käy, että molemmat, nuoruuden intoa hehkuvat tyttöset, löytävät seminaarin lehtorit elämänkumppaneikseen ja sehän heille riitti seminaarista. Kun sormus on sormessa sopii kokeilla kotirouvan arkista elämää.
Minnalle tuli seitsemän lasta ja siinä oppi todella, millaista on olla synntysvuoteella ja passata miestään. Mutta Minnan mies on luvannut kohdella vaimoaan hellästi ja se on riittävä lupaus avioliiton perustamista varten.
On vaikeuksia ja kriisejä, tottakai. Niitä pitkä avioliitto tuo mukanaan, mutta rakkaus säilyy kuitenkin. Lisäksi Minna alkaa purkaa itseään kirjoittamalla miesväkeä ärsyttäviä juttuja lehtiin. Lopulta tulivat mukaan naisasiaa tihkuvat kirjat. Minnasta tulee aikansa julkkis ja naisten alistamista kritisoiva kirjailija.
Rytisalo on kahdella kirjallaan osoittanut olevansa kirjailijoidemme kärkijoukkuun kuuluva prosaisti. Hänen fiktionsa on lämmintä, mutta myös koskettavaa. Minut tämä Canth-fiktio koukutti täysin mukaansa, etenkin kun jututussa on totta toinen puoli.
Itse olen seminaarin käynyt opettaja, joka on myös kirjoittanut 24 nuortenkirjaa. Jotenkin tunnen railakkaitten naisten tyylin, kun he laittavat kyseenalaisiksi seminaarin aristokraattiset kuviot ja ottavat miestä kuin teemuselänteet tei lallipartiset. Jopa ukkomieslehtorit kiinnostuivat aikanaan miesseminaarin valloittaneista iloluontoisista naisista. Joskus oli ilmassa skandaalin käryä. Mutta naiset vähät välittivät sormuksista potentiaalien aviomiesystävien sormissa. Sen he saivat myöhemmässä elämässään karvaasti maksaa.
Hyvä kirja, jossa olisi ainesta vuoden Finlandia-ehdokkaaksi. Muistui jopa mieleen aiempi Finlandia-voittaja, Viikilän runollinen fiktio C.L. Engelin elämästä.
Jouko Varonen