Ruikonperän sanaseppo Jaakko Teppo

Juonikas mestari

Jaakko Tepon makeimmat

Jaakko Teppo, Ruikonperän sanaseppo, 2 CD, Valitut Palat 2018

Mieleeni palautuivat muistumat Jaakko Tepon kulta – ajoilta: Esiintyminen Lappeenranta-salissa yhdessä toisen verbaalitaiturin Veikko Lavin kanssa, Teppo istumassa risoihin pussihousuihin pukeutuneena maitolavalla, maitopystin päällä kitaroineen, juttuineen ja lauluineen, kansa nauramassa Jaakko Tepolle  erämessuilla, Tepon laulut kaikumassa yli markkina-alueen levymyyjän kovaäänisistä.

Teppo voitti valtakunnallisen humoristikisan ja nousi kansan tietoisuuteen osaavana riimittelijänä ja maaseutunostalgioiden huumoritulkkina. Hän saattoi puuttua työttömän kurimukseen tai vaikka vennamolaiseen ”rötösherrat kiikkiin” – teemaan. Urheilun dopingmylläkkä tuli käsiteltyä ja eläinsuojelulliset teemat, vain muutamia mainitakseni.

Siihen aikaan meni televisiossa Dallas – ohjelma ja tietysti Teppo keksi siitä uransa alussa nasevan laulun, joka meni kansaan kuin häkä päähän.

Tepon laulujen sävelmissä on jotain vanhaa ja jotain uutta, erittäin hyvät sovitukset ja joskus tietysti livahtaa mukaan uusi laulu entisellä sävelmällä. Suomen kansaa Teppo on ilahduttanut viime vuosisadan lopulla kiitettävästi ja joskus hän on varmaan vetänyt kuulijan olon haikeaksi, ellei peräti kostuttanut silmänurkkaa, niinkuin minulla maalaispojalla, joka lähti opintielle juuri samaisista olosuhteista, joita Teppo analysoi lauluissaan huumorilla ja tietysti myös salaviisaudella.

Kuuntelin levykokoelman kahteen kertaan ja löysin aina uusia verbaalijippoja tai musiikillisia oivalluksia, jotka eivät heti jättäneet muistijälkeä. Jos joku luokittelee Tepon kevyeksi ja merkityksettömäksi viihdyttäjäksi, olisin aika paljon eri mieltä. Hän on tietyn sukupolven tulkki, jonka huumorimieli vain stimuloi kuulijan mukaansa vakavampaan antiin.

Tässä kokoelmassa on esitelty Jaakko Tepon koko tuotannosta yli neljäkymmentä parasta laulua. Kun olen kuunnellut laulajaa myös livenä monta kertaa, voin sanoa, että hän on alansa verbaali- ja lauluntekijänero. Kiitos lauluista, Jaakko Teppo!

Jouko Varonen