Rustyn pelastusdino, Peikkojen jäljillä, Sanoma Media Finland

Pelastusdinosta peikkoihin

Hauskoja kuvakirjoja pienimmille

Rustyn pelastusdino, Sanoma Media Finland 2018

Disney Frozen: Peikkojen jäljillä, Sanoma Media Finland 2018

Rustylla ja Roosalla on pulma. Kas kun Lasse -poika on leikeissään kierrätyspihalla heittänyt leikkidinonsa korkean rengaspinon päälle ja muut pinot jo huojuvat uhkaavasti. Laatikoita tippuu maahan yksi kerrallaan. Toivoa vain sopii, että rengaspino, jonka päällä Lasse on dinoystävänsä kanssa ei sortuisi.

No, kun hätä on suuri, on apukin lähellä. Rusty kokoaa kierrätystavaroista oikean jättidinon, joka voisi olla vaikka Lassen leikkidinon isä. Se osaa karjaistakin mahtavasti, mutta mikä parasta, se ylettyy pelastamaan Lassen ja leikkidinon vaaran paikasta.

Kirja tarjoaa kivasti jännitteisen tarinan loppuidylleineen kaikkein pienimmille. Kirja toimii nykylasten tyyliin, vähän kierrätys- ja mielikuvitushengessä. Niinhän se on, että aika muuttuu ja lapsille on tarjottava myös nykyaikaan soveltuvia tarinoita.

Peikkojen jäljillä on perinteisempi peikkotarina, jossa seikkailevat Frozen-kirjojen henkilöt. Arendelin lapsia kun viehättävät peikkotarinat, joiden todenperäisyydelle myös Mari-tyttö saa vahvistusta Kristoffilta. Toisaalta on Kristoffin tarinoiden syytä, että Mari lähtee yksin etsimään Peikkolaaksoa ja iltakin alkaa hämärtyä. Onneksi peikot, jotka yleensä naamioituvat kiviksi, ohjaavat Marin etsijöiden luo.

Lapset tarvitsevat mielikuvitusjuttuja ja peikkotarinoita on lapsille kerrottu jo ammoisina aikoina. Tämä juttu on kuvakieleltäänkin turvallinen ja lämmin jännityskokemus pienimmille lapsille.

Tykkäsin molempien kirjojen lähestymistavoista lasten maailmaan. Olen nimittäin kyllästynyt väkivaltaan, jota tarjotaan tuutin täydeltä ja pienimmillekin lapsille. He eivät voi välttyä väkivallalta, jota televisio tarjoaa mainospätkinä, jopa lasten katseluaikaan. Joskus lasten animaatioiden kuvakielessäkin on raakuutta aivan liikaa. Lämminhenkistä tarjontaa suosin nuortenkirjailijana lapsille ja loppuidyllejä. Annetaanpa lasten olla lapsia, niin heistä kasvaa onnellisia aikuisia.

Jouko Varonen