Ryan T. Higgins: Mörri muuttaa, 2021

Karhu-ressu se ei ymmärrä hyvien ystävien päälle

Mörri ja hanhet suorastaan keräävät ystäviä

Ryan T. Higgins: Mörri muuttaa, Kumma Kustannus 2021

Nyt sitä ollaan laatukirjan kanssa tekemisissä. Näkeehän sen jo kuvituksen riemukkaista detaljeista ja oivaltavasta kuvakielestä.

Ja toisekseen, ei tarvita suurisuuntaisia juonenkulkuja, kun homma toimii.

Mörri-karhu, joka elelee hanhilasten kanssa, kerää tahtomattaan ystäviä ympärilleen ja voi hyvänen aika, miten hän vihaakaan ystäviä, jotka tunkevat sotkemaan hänen yksinolonsa.

Kirjan päähenkilön, karhun, hahmo on semmoinen, yrmeäilmeinen, mutta lopultakin symppis, ja iloinen porukka ympärillä vain lisii.

Kun Mörri hanhilapsineen muuttaa maaseudulle, rauhalliseen puutaloon, niin kohtapa tulee ystävien muuttoauto perässä ja hiiret kyselevät, että minnekäs tämä meidän sohvatuoli laitetaan.

Niinhän se lienee ihmistenkin elämässä, että kaikenmaailman kälättäjiä sopii tusina siihen, mihin yksi mörriä muistuttava tosikko. Lapset kyllä aistivat heti sen, kenen kanssa heillä synkkaa. Mörri voi ärähtää, mutta ei enempää. Eiköhän tuo viheliäinen pohjimmiltaankin tykkää noista kiusankappaleista.

Tämä kirja on kuvitukseltaan ja pelkistyneeltä tekstiltään mainio. Siihenpä saa piistää nipun b-luokan lastenkirjantekijöitä, kun toisessa vaakakupissa on Higginsin kaltainen mestari.

Kirjaa lukiessa minulle, vannoutuneelle erakkokriitikolle tuli hyvä mieli. Tai – onhan siinä yksinäisyydessäkin puolensa.

Joskus esim. lähisuvun, lasten ja lastenlasten passaaminen voi muodostua mummille ja papalle stressaavaksi ja dominoi koko elämää. Varsinkin jos nämä ressukat eivät ymmärrä autella edes astioiden tiskaamisen vertaa. Ja nykyään kun jokaiselle seitsemälle pitää vielä olla erityisruokavalio.

Mutta mennäkseni tähän kirjaan. Todelliseen ystävyyteen ei tarvita suuria elkeitä. Yrmeä Mörri kun vain sattuu olemaan lasten mieleen ja sillä selvä.

Voi voi noita Herran lahjoja ja heidän elkeitään. Niistä ei aina ota selvää se kuuluisa Erkkikään.

Kiitos kiitos ja kumarrus.

Mestarin työtä on kirja.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen