Saippuakauppias, Arktinen Banaani

Hurttia sotilashuumoria

Helppolukuinen Parkkari

Jukka Parkkari: Saippiakauppias, Arktinen Banaani 2018

Kurieversti Popov karahti keitetyn jokiravun väriseksi tuijottaessaan huoneeseensa astahtanutta tummasilmäistä kaunotarta. Hän oli ensin pompahtaa kohteliaasti seisomaan, mutta huomasi saman tien, että se oli käytännössä mahdotonta. Esteenä oli toinen seisonta. Kalu kiristi housuja, ja jos hän olisi ojentautunut täyteen pituuteensa , ei Natalia olisi voinut olla huomaamatta juhlavaa kohoumaa vasemmassa lahkeessa. ”

Parkkarin humoristinen tyyli miellyttää niitä lukijoita, jotka haluavat naureskella sotilashuumorille a´la Uuno Turhapuro. Parkkarin henkilöhahmot ovat vahvasti karrikoituja samaan tapaan kuin vaikka Mauri Sariolan dekkareissa parhaimmillaan. Jerry Cottonkaan ei ole kaukana Parkkarin ”esikuvista”.

Parkkari on myös tehnyt kirjan Salpalinjasta, joka saavutti jopa mediajulkisuutta. Lienee kuitenkin samantapainen yritys kuin Veikko Huovisen Veitikka Hitler, joka herätti jo saksalaisissa kiinnostusta, mutta kun he lukivat Aatusta, joka oli törski piereskelijä ja jonka kalu oli suuri kuin tukaanin nokka, väsähti sakujen kiinnostus kirjan kääntämiseen viimeistään siinä vaiheessa.

Tämä Saippuakauppias on kertomus suomalaisten harhautusoperaatiosta Suomenlahdella, jolla itänaapurin kiinnostus suomalaista merimiinatehdasta kohtaan ohjattaisiin vähemmän vaarallisiin aihelmiin.

Ei tietysti niin, että Parkkarin jutut olisivat täyttä puppua ja potaskaa, vaikka lähellä sitä ovatkin. Huumoria tietysti pitää olla, että kassakone alkaa kilkattaa. Sen ovat monet humoristit kokeneet, kun painokset nousevat yllättäen kuusinumeroisiksi.

Jukka Parkkari ( s. 1945) on toimittaja ja kirjailija, joka on toiminut Kansan Uutisissa ja Viikkolehdessä. Meriitteihin kuuluvat mm. Valtion journalistipalkinto ja Vapaudenristi.

Parkkarin teksti takoo maan rakoon monet sotatieteelliset kapulakieliset teokset, joista ei tule hullua hurskaammaksi. Näistä sotilasasioista pitää puhua huumorilla. Ne ovat niin raskaita, ettei niitä muuten kestä.

Jouko Varonen