Salmela ”pysyy ja paranoo”.

 

Salmelan idylli on säilynyt

Suomalaiskansallista ja osallistuvaa

Ajelin Mäntyharjun Taidekeskus Salmelaan kauniissa kesäsäässä. Perillä totesin, että Salmelan mahtava idylli on entisellään. Tuomas Hoikkala, Salmelan kulttuurikesän sielu, oli hänkin tosi ystävällinen ja esitteli näyttelyn antia, joka tällä kertaa oli osittain suomalaiskansallista ja luontoystävällistä. Oli idyllisiä järvi- ja metsämaisemia, mutta myös osallistuvia teoksia. Niissä otettiin kantaa luonnon kärsimiseen. Siitä Mäntyharjukin on saanut osansa.

Arvo Siikamäen upeat pronssiveistokset pääsalissa virittivät näyttelyvieraan oikeaan tunnelmaan. Mi Kuoppa yllätti esim. kauniilla Aallotar teoksellan. Suomalaisia urheilun kansallissankareita olivat maalanneet ihailtavaksi mm. Antti Huovinen ja Taneli Stenberg, vain pari mainitakseni. Igor Baranov oli lisännyt näyttelyn luonto-skaalaan myös erotiikkaa. Jakke Haapasen ”Pää pilvissä” – teos jätti katsojan miettimään. Jan Nevan taiturimaiset figuurit saivat ainakin minut pysähtymään toviksi. Jasmina Ijäksen työt liittyivät luonnon-puolesta teemaan.

Juhani Linnovaaran ”Joutsenlampi” antoi tutulla humoristisella otteella ajattelemisen aihetta. Pitkän linjan kuvateilija ja opettaja Antti Hakkarainen yllätti sävykkäillä maisemakuvillaan jotka suuntautuivat osittain esteettisiin ohuuksiin. Näyttely tarjosi ”jokaiselle jotakin” aidossa Suomi – 100 -hengessä. Itse vietin paljon aikaa näyttelyn parissa ja Salmelan hyvinhoidettua kulttuurimaisemaa ihaillen.

Mieleen jäivät myös Tuomas Hoikkalan saksofonisävelet, jotka kaikuivat näyttelyvieraitten kuuluville. Hoikkalalta on ilmestynyt myös levytyksiä, joista ”Godfather” – levy soi autoni levysoittimessa lähtiessäni kohti Lappeenrantaa. Paikoin melankolisen kauniit saksofonisoolot tulivat hyvin esille ja kokonaisuus oli hallittu ja teknisesti huippuluokkaa.

Näyttely vaikutti ”kansaan menevältä” ja tarjosi paljon taidetta josta karjalaismuori totesi ohikulkiessaan: ”Tuost mie tykkeen.” Itselleni tuli mieleen esim. taannoinen Retretin luolaston avausnäyttely, jossa Seppo Similä yhdisti luonnon ja erotiikan ja sai suuret kansanjoukot liikkeelle. Jossakin vaiheessa vilahti tajuntaan myös itse Reidar Särestöniemen värienkäyttö.

Jouko Varonen ( SARV:n jäsen)

Tuomas Hoikkala Salmelan kesäidyllissä

Arvo Siikamäki, Afrodite

Igor Baranov, Lady Fox Selfie

Taneli Stenberg, Tero Pitkämäki

Antti Hakkarainen, Kun saapuu punainen yö

Mi Kuoppa, Aallotar

Jakke Haapanen, Pää pilvissä

Antti Huovinen, Hiihtäjä Iivo Niskanen

Igor Baranov, Herbarium

Saksofonitaituri Tuomas