Salmela, Taidekeskus, 30v., juhlanäyttely

Paras, parempi, excellent plus

Salmelan parhaat esillä

Taidekeskus Salmela 30 vuotta, juhlanäyttely, avoinna joka päivä 8.6. – 11.8. 2019

Juhlanäyttelyn merkeissä ovat nyt näyttelyssä esillä vuoden nuoret taiteilijat aina kunnianhimoisesta Ilkka Lammista vuoden 2019 luonnonläheiseen Jasmina Ijäkseen.

Katsomista ja sielunruokaa riitti, etenkin kun luonto on yhä enemmän stimuloinut taiteilijoita.

Ensin tietysti kuuntelin sydämestäni nauttien Salmelan johtajan, Tuomas Hoikkalan taidokkaan saksofonisoolon ( Henry Mancini, Peter Gunn), joka sai minut, vanhan kriitikkojäärän, vaihtamaan mustat lasit silmille.

Tuomas Hoikkala,  Salmelan johtaja

Rafael Wardin mahtavasta osastosta läksin liikkeelle. Hän se teki presidentistämme Tarja Halosesta maineikkaan ja mediassa puhuttaneen potretin ( ei näyttelyssä). Erityisesti Wardin värien käyttö ja yksityinen lähestymistapa ovat aina kiehtoneet minua.

Vuoden nuori taiteilija, Jasmina Ijäs edustaa luontorealismia, johon on sekoittunut onnistuneesti myös abstahoivia elementtejä. Jokainen teos vetoaa suurpetoineen, poroineen, jne, suomalaiseen luontoidentiteettiin. Jos mukana on populaaria lähestymistapaa, sen kyllä voi antaa anteeksi.

Ilkka Lammin tuotannosta on jäänyt jäljelle mestarin otteella tehtyjä luonto/henkilö – aihelmia. Lammin töissä oli yleensä kaikissa punainen täppy varauksen merkiksi. Tunnustaudun lammifaniksi.

Johanna Lumme liikkuu myös luontoaihelmissa. Minut hän sai jo aiemmalla tuotannollaan kietaistua vahvasti koukkuun, kun kuulun itse Suomen luontokuvaajiin.

Mitäpä siis. Upeista upein näyttely. Salmela tarjoaa juhlavuoden kunniaksi parastaan, sillä nuorten lisäksi on mukana vanhoja mestareita vaikkapa Esko Tirrosesta Kimmo Kaivantoon ja Laila Pulliseen.

Vielä on mainittava upea ”löytö”, luontotaiteilija Tuomo Saali. Ihan teki mieli tehdä varaus, kun taidetta keräilen.  Mutta taisin olla varauksineni pahasti myöhässä.

Ja miljöölle tosi korkeat pisteet, kuten todella sydämelliselle festivaalijohtajalle Sari Torniaiselle, sekä asiantunteville nuorille, Nellille, Ronjalle ja Alvarille. Onnistuneita valintoja kaikki tyynni.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen

Esko Tirronen

Essi Peltonen

Henna Pohjola

Ilkka Lammi

Jasmin Ijäs

Johanna Lumme

Marianne Siri

Rafael Wardi

Tuomo Saali