Sama sävel, Slaavilaissuosikit, Valitut Palat kustannus

Slaavilaissointuja

Suomalaisten lempparimusaa

Sama sävel, Slaavilaissuosikit, Valitut Palat 2018

Slaavilaiset mollisävelmät ovat pitäneet pintansa Suomessa niin sodan kuin rauhan aikoina. Toki notkahduksia on tullut idän mollilaulujen suhteen, mutta minkäs teet, kun Suomen kansa tuntee tällaiset laulut omikseen.

Muistui mieleeni, kun olin parissa konsertissa kuuntelemassa Laura Voutilaista. Hän nousi kansan sydämiin ensilevytyksellään, jossa sävelmät oli napattu idän aarteistosta. Mutta minkäs teit, kun nuorella tytöllä menivät sukset ristiin tuottajan kanssa, rahasyistä tietysti. Olisi kannattanut odottaa rauhassa kunnes todellinen megasuosio olisi ollut tosiasia.

Viktor Klimenko yritti kasakkana kansainvälistä menestystä, mutta eurooppalainen tarkka raati huomasi jotain falskia suomalaisen kasakan lauluissa ja ulkomainen menestys jäi vähäiseksi.

Tämä mittava CD-boksi lähtee liikkeelle aina 1800- luvulta. Niin pitkät perinteet on venäläisellä mollilaulannalla. Nykylaulajista esim. keski-ikäinen Arja Havakka nousi arvoon arvaamattomaan slaavilaislaululla Lokki. Hänkin heittää laulunsa turvin keikkaa jatkuvasti. Kauko Käyhkö briljeerasi idän laululla Rakastan sinua elämä. Vera Telenius räjäytti pommin vanhoilla päivillään laululla Miljoona ruusua. Olin mukana Alla Bukatshovan ja Paul Ankan yhteiskonsertissa ja toden totta, taisi Alla viedä konserttia 10 – 0. Niin vahva on idän laulujen mahti.

Että mitä? CD – kokoelma on loistava ja mittava kooste slaavilaisen musiikin vaiheista Suomessa. Sitä voi kuunnella tunnelmissaan, sillä jokaiselle ikäpolvelle löytyy jotakin mollivoittoisesta venakkotyylistä. Tärkeintä on, että slaavilainen musiikki on rauhan ja rakkauden musiikkia, joka voittaa vihanpidon ja ennakkoluulot.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)