Sammalhuone, Maahenki-kustannus

Ollaan ystäviä luonnon kanssa

Supikoirakin on luontokappale

Kai Fagerström/Ville Suhonen: Sammalhuone, Maahenki-kustannus

Ville Suhonen on tullut tutuksi alkuperäisen luonnon ystävänä. Hänen tuotantoonsa on kuulunut mm. elokuvakäsikirjoituksia ja kirjoja.

Kai Fagerström on valokuvaajana myös luonnon ystävä, joka ei kaihda, kuten tässäkin kirjassa puhumista kuvillaan vaikkapa suomalaisten metsämiesten arkkivihollisen, supikoiran puolesta.

Tässä kirjassa Suhonen antaa itsensä lisäksi myös Aleksis Kiven ja Zachris Topeliuksen puhua fiktiivisesti luonnon puolesta. Fiktion oikeuttaa heidän elämänasenteensa ja kirjallinen tuotantonsa.

Mikäpä siinä. Kyllä Suhonen ja Fagerström ovat tarttuneet tärkeään aiheeseen. Sen olen voinut itsekin surullisena todeta, kun mainiot suppilovahveropaikat sammalikossa, metsän kätköissä olikin tärvelty hakkaamalla puusto pois. Kerrassaan surkea näky. Samoin kävi mustikoille, kantarelleille ja tietysti myös eläimille. Huomasin kuitenkin ajoissa hankkia myös makro-objektiivit ja loittorenkaat, joiden avulla voi tallentaa kuvia siitä luonnosta, joka itsepäisesti pukkaa esiin myös raivioilla.

Kirja on todella kaunis. Suurelta osin luontokuvat seurailevat supikoirien elämää, vaikka Suhosen tekstit olisivat antaneet aihetta monipuoliseempaankin kuvalliseen antiin.

Harvoin saa luettavakseen ja katseltavakseen näin hyvää kannanottoa alkuperäisen luonnon ja eläinten puolesta. Siihen eivät monet luonnonkuvaajatkaan luontoidylleillään pysty. Toisaalta seisomaan nousu mielenilmauksena täydessä lentokoneessa, kun rikollista viedään poliisivoimin  pois maasta, kuulunee samaan supikoira-kategoriaan.

Täytyy palata aivan Yrjö Kokon ja viimeisten laulujoutsenten aikoihin. Kotkakantamme ja saimaannorppien lisääntyminen ovat myös esimerkkejä asenteiden muuttumisesta. Siis tällaisia kirjoja tarvitaan.

Olisin karsinut hivenen kirjan kuva-antia, joka tallentaa hengästykseen asti supikoiraperheen elämää. Jostakin kumpusivat esiin supikoiran aiheuttamat tuhot. Supikoirat kun tappavat sorsiakin lähes samoja määriä kuin luomakunnan kruunujen haulikot.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)