Sampo Kaulanen, Suomen sympaattisin kauppias, WSOY 2019

Nerohan se Sampo on

Viidakon keskeltä julkisuuteen

Riku Siivonen: Sampo Kaulanen: Suomen (hulluin) sympaattisin kauppias, WSOY 2019

Kaulanen ponnahti kansan tietoisuuteen jostakin television viidakkojutusta, jossa paras sai 30 000 €. Niissä sitä juonitellaan ja saadaan toiset henkilökohtaisen ratkaisun partaalle, mutta Sampo selvisi voittajana, vaikka hänelläkin oli jo humeetti tiukoilla Kalle Päätaloa lainatakseni.

Kirja on lukijaystävällinen ja lukujen alussa annetaan selonteko niiden sisällöstä. Niinpä käsitellyiksi tulee myös Sampon innovatiivinen luonne, joka keksii varsinkin luontoa suojelevia ratkaisuja kauppahallissa, joka on niitä Suomen kärkipään mahtimyymälöitä. Samoja kikkoja, mm. Sampon ja Vaimonsa yhteisestä tv-sarjasta on käyttänyt myös Vesa Keskinen Tuurin kesäapulaisten kanssa.

Heittäytymistä tarvitaan nykyisessä yhteiskunnassa, varsinkin jos aikoo yrittäjäksi. Sampoa nimitellään luonteenlaatunsa vuoksi adhd – tapaukseksi, mutta semmoisiahan ne kaikki nerot ja kansan rakastamat persoonat yleensä ovat. Kaulanen onkin sitä positiivisessa mielessä. Hän osaa kyllä pitää kauppabisnekset tiukasti hallussaan. Joskus humeetin ollessa heikoimmillaan, mies tekee hullujakin kauppoja ihan päähänpistosta, mutta yleensä kauppa käy ja ihmiset rakastavat omaa kylähulluaan, tai koko Suomen kansa rakastaa.

Että mitä. Kiva kirja kivasta miehestä. Tuommoisen jätkän kanssa olisi kiva rupatella, mutta saattaa olla että mies olisi varsin kysytty ja kriitikonrenttu jäisi ölön osalle jopa nimmaripyyntöineenkin.

Luin kirjaa mielenkiinnolla. Totesin tietysti, että se on vähän toistoinen ja tilkkeenä on käytetty paljon Sampon verbaalia nokkeluutta tuolta facen ja blogin puolelta.

Mieshän on painonsa arvoinen kultaa pohjoisen turismille sun muulle julkisuudelle ja turismihakuisuudelle. Jospa vaikka vielä joskus…tai mene ja tiedä…jään odottamaan tilaisuutta vaikka ihmekaupassa vierailuun.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen