Sanasta miestä sarvesta härkää, Valitut Palat

Kansanviisauksia

Kaeken varalta kun vanhala piiala tissit

Sanasta miestä sarvesta härkää, Hauskaa ja osuvaa kansanviisautta ympäri Suomea, Valitut Palat 2017

– Eihän meilän likka joula, sano isä kosijalle.

– Me naimaa talost joss on pitkä pino halkoja ja hyvin syätetty koira.

– Meill on piimä kun aisaa ja kaffi kun puukoonpäätä.

Tämä kirja on jaoteltu eri alueiden murteiden mukaan ja myöskin aihepiireittäin. Niinpä työnteosta on omat lausahduksensa, joissa naureksitaan laiskoille.  Yltiöpäisille työntekijöille sanotaan varoituksen sana.

Köyhyys ja rikkaus ovat myös tärkeitä sananparsien ja sutkautusten aiheita. Käsitellyiksi tulevat herrat ja narrit, isännät ja palkolliset, jne. . Niinpä on lohkaistu, että ”Raha on hyvvää, järki parempaa.”, tai ”Ahneus kassaa, kualema tassaa”.

Kirja on kunnianosoitus suomen kielen monimuotoisuudelle ja murteiden hämmästyttävälle ilmaisuvoimalle. Joka aihepiiriin löytyy napakoita huomioita niin Savosta kuin Karjalasta tai länsipuolelta ja Lapista. Niinpä jokapäiväinen leipä ei ole ollut Suomessa aina suinkaan itsestäänselvyys. Aiheesta uusmaalainen toteaa: ”Leipä saa loppuu vaan ei keinot.” Satakunnassa taas tokaistaan: ”Ei leikil leippä syäd.” Hämeessä tuumitaan: ”Kelpaa se talkkuna rikkaallekkin.” Karjalassa kujeillaan: ” Syyvä pittää vaikkei tervettä päivää näkis.” Etelä-Pohjanmaalla laukaistaan: Syöö niin jotta otta ajettuu.”

Vietin kirjan parissa monta hauskaa ja opettavaista hetkeä. Asia on nimittäin niin, että sananparsiin sisältyy kansan syvien rivien viisaus, koska ne kulkevat suusta suuhun ja ovat myös lapsille esillä jo pienestä piimäsuusta lähtien. Kirja on hyvä, arvokas ja merkittävä kulttuuriteko.

Jouko Varonen