Sankarikaupunki Pietari, Arvo Tuominen

Matkaopas pietarilaisten sisimpään

Mainio kirja

Arvo Tuominen: Sankarikaupunki Pietari, Reuna-kustannus 2018

Tässä kirjassa kuljetaan läpi vuosisatojen, katujen, kapakoiden ja palatsien sekä kartoitetaan tavallisten pietarilaisten mielenmaisemaa ja hallitsijoiden oikkuja. Menoa siivitetään venäläisten ajattelijoitten mietteillä. Tämä ei ole matkaopas, sillä hotellien, kapakoiden ja liikennereittien tiedot löytyvät netistä. Tämä on suunnistusopas naapurin tajuntaan. ”

Muistui mieleen tätä tärkeää kirjaa lukiessa opiskeluni venäjän kirjallisuuden kurssilla, kirjallisuuden abbrobaturia varten. Siellä puhuttiin oblomovilaisuudesta. Oblomov oli Tsehovin romaanihenkilö, joka ei tiennyt tämän maailman stresseistä mitään, oli laiskanpulskea nautiskelija. Siitä syntyi käsite oblomovilaisuus, kuvaamaan venäläistä elämäntapaa.

Kirja on hyvä ja hyödyllinen. Tietysti matkat Pietariin suuntautuvat usein opastetun kiertueen merkeissä, mutta jos haluaa henkilökohtaista kosketusta ”naapurin tajuntaan” on otettava kontaktia ja nautiskeltava vanhasta arkkitehtuurista, venäläisten ystävällisyydestä ja kulttuurikohteista, jotka ovat maailman huippuluokkaa.

Kirjan kuvitus ansaitsee erityisplussat. Pietarilaiset rakennukset ovat hienoja taideteoksia joissa on säilynyt satavuotinen ilme muuttumattomana. Niitä on kuvattu hyvin kirjan sivuille, kuten myös Pietarin asukkaita.

Lappeenrannassa, joka on kotipaikkani, huomaa pian, että suuri osa turisteista, joita tulee bussilasteittain ”ostoksille” Lappeenrantaan, on pietarilaisia. Jos vähän haluaa jutella näiden henkilöiden kanssa, riittää ”turistivenäjä” hyvin. Yhdyn kirjan tekijän ajatuksiin siitä, että pietarilaiset pitävät Suomea tärkeimpänä ystävämaanaan.

Tuomisen tavassa suhtautua Pietariin ja pietarilaisuuteen on myös ironista, mutta lämmintä huumoria. Niinpä tulevat selvitettyä melkoisen lukijaystävällisesti myös Pietarin monivaiheinen historia ja aitovenäläinen kansanluonne.

Jouko Varonen