Sankaritenorimme

Maamme huipputenoreita

Tenori on oopperoiden sankari

Hurmaavat tenorimme, Valitut Palat 2017

Tenori on oopperoiden sankari, salskea ja hurmaava, tunteellinen, kaikkien rakastama. Itse katselin taannoin joulun tienoissa kolmen maailman huipputenorin joulukonserttia. Siinähän sitä olikin melkoisesti elämystä. Mutta Suomessakin on tosi hyviä tenoreita, onhan maamme kuuluisa esiintyjistään maailman oopperalavoilla.

Jos nyt ei ihan Pavarotteja löydy, niin kuitenkin mahtavia esiintyjiä. Jyrki Anttila ( s. 1966), Pentti Hietanen ( s. 1958), Tomi Metsäketo ( s. 1974) ovat eittämättä parhaimmistoamme ja heidän esityksiään saammekin usein ihastella televisiossa tai CD-äänityksissä, niin kuin tässäkin kokoelmassa.

Jyrki Anttila aloitti laulun opiskelunsa baritonina, mutta vaihtoi laulunopettajan kannustamana äänialaa tenoriksi. Esikuvatkin ovat melkoisia maailmantähtiä, kuten Enrico Caruso, Mario del Monaco ja Placido Domingo. Anttila tuumii, että aloitti laulun opiskelun parikymppisenä ja laulamisen kipinä syttyi roihuksi.

Tomi Metsäketo oli vuonna 2006 lähellä voittoa Suomen euroviisukarsinnassa. Lordi kuitenkin veti pidemmän korren ja kuten muistamme, ”puhdisti pöydän” esityksellään myös loppukilpailussa.

Myös Pentti Hietanen on osallistunut euroviisukarsintaan vuonna 2010. Taustakuorossa olivat tuolloin Hietasen vaimo Heini ja tytär. Hietaset ovat esiintyneet paljon laulavana perheenä, jolloin mukana ovat olleet vanhempien lisäksi molemmat tyttäret.

Levy on koostettu sopivan maukkaaksi, sillä mukana on kansan muistamia lauluja, joiden parissa mieluusti viettää enemmänkin aikaa. Oma arvostukseni Tomi Metsäkedon uraan on kehittynyt vähitellen ja hänen populaari repertuaarinsa on tietysti muun ohella nuorisoa kiinnostavaa. Hietanen ja Anttila ovat kannuksensa jo saaneet ja kysyttyjä esiintyjiä myös eurooppalaisissa ympyröissä. Kokonaisuus on tässä koosteessa harmooninen ja taitavasti valittu.

Jouko Varonen

Vastaa