Sanojen supervoima, Martti Vaalahti, WSOY Kustannus

Oikea sana oikeaan aikaan

Tuota iloa sanoillasi

Martti Vaalahti: Sanojen supervoima, Näin valitset sanasi oikein ja onnistut elämässä, WSOY Kustannus

Entinen johtajaopettajani lapsuuden ajoilta kertoi valaisevan esimerkin siitä miten pilkun ja tauon paikka puheessa voi olla merkitsevä:

Mies oli tuomittu lähetettäväksi Siperiaan silloin ennen vaikeina aikoina. No, hän valitti. Sihteerille saneli iso patu suostumuksen armonanomukseen:

Armoa, ei Siperiaan.

Mutta sihteeri-polo teki pahan virheen nimenomaan sen tuomitun miehenressun kannalta. Hän riipusti postin:

Armoa ei, Siperiaan.

Tahaton pilkkuvirhe, mutta saneli yhden miehen kohtalon kukaties.

Mutta sepä siitä. Kirja opettaa valitsemaan sanojaan arkisissa kommunikaatiotilanteissa. Täytyy siis muistaa, että tuottaa iloa sanoillaan ja tarpeentullen pitää suunsa kiinni, ettei pilaisi hyvää asiaa. Toisen kuuntelu kun on elämäntaidoista tärkeimpiä. Jos toinen innostuu puhumaan itsestään, kukaties ongelmistaan, niin onnittele itseäsi. Olet saanut uuden ystävän.

Tätä kirjaa voi lueskella helmiä etsien. Niitä riittää lukijan iloksi:

…Mitä ikinä lapsillesi, puolisollesi, läheisillesi, kollegoillesi, asiakkaillesi tai kenelle tahansa tänään sanotkin, kannusta heitä pelottelun ja syyttelyn sijaan.” …

Elämä on liian arvokas ja lyhyt jättää sovinnon sanat sanomatta.”

Meidän on opittava itsehillintää, erityisesti läheisissä ihmissuhteissa.”

Toisaalta yksi sana on tärkeimpiä sanoja, joita ihmisen tulisi oppia käyttämään. Se on ”ei”. Pelkkä painokas ”ei”. Aina ei kannata olla mieliksi toisille, selitellä ja jaaritella. Siitä saa alkunsa epärehellisyys ja pahimmassa tapauksessa elämänpituinen valheen kierre.

No, mitä minä kriitikkoressu tässä selittelemään. Kirja on tosi hyvä, ihan erinomainen. Jos ei jaksa puurtaa kronologisesti alusta loppuun, niin aina voi etsiä ”timantteja” joita löytyy joka sivulta, tai ainakin joka toiselta. Taitto ja jaksotus saa minulta sekin vanhalta rehtorilta arvosanan excellent+. Se stimuloi lukemaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen