Sara Parikka: Itse tehty, Opas omannäköiseen työelämään, WSOY Kustannus

Ihmisen täytyy uskoa myös unelmiinsa

Työelämässä on oltava luova, ahkera ja suora

Sara Parikka: Itse tehty, Opas omannäköiseen työelämään, WSOY Kustannus 2021

Sara Parikka, kirjan tekijä, on ollut monessa mukana. Hän on aina ollut altis luovuudelle ja impulsiivisuudelle. Pikkutyttönä hän järjesti kirppareita ja kioskeja taloyhtiön pihalle. Parikka myös maalasi tauluja ja teki hajuvesiä ruusunlehdistä. Pienten lasten hoitamisella sai jo vähän jätskirahojakin. Koulussa kirjoittaja oli luokan puheenjohtaja ja yhdessä kerättiin rahat mm. viikon luokkaretkeen Italiaan.

Koulusta piti kirjoittajan saada hyvät paperit, mutta ennen abivuotta alkoikin näytteleminen kiinnostaa. Kymmenen vuoden urakointi telkkaritöissä vaihtui yrittäjän puuhiin.

Media-alan työt ja oman blogin kirjoittaminen tulivat kirjavassa työvalikoimassa seuraavaksi framille. Haaveena oli myös mahdollisuus tehdä töitä itselle, ilman taloudellisia päämääriä.

Tämä kirja on työelämän monilahjakkuuden opas mm. niille, jotka jäävät nyhjäämään nurkkiin ja yhteiskunnan eläteiksi.

Aina löytyy mahdollisuuksia. Pitää huomioida rehellisyys, hyväntekeväisyys, tunteiden hyväksyminen ja itsevarmuus.

Ja kritiikkiä täytyy kestää.

Luovuus ja haaveilu ovat aina tärkeitä. Mutta ei sitä pidä ihan vain haaveilemaan jäädä. On asetettava itselleen tavoitteita. Suunnitelmallisuus on kaiken perusta.

Toki Parikka puuttuu työn arvoon ja esim. palkkaneuvotteluihin. Yrittäjän raha-asioissa on oltava tarkkana. Niissä ei auta fuskata. Muuten homma on piankin finito ja konkurssi kolkuttelee ovella. Ja terveydestä on huolehdittava, sekä fyysisestä kunnosta.

Että mitä. Kirjahan on kullanarvoinen esim. nuorille, jotka haahuilevat ensimmäisessä torimansikan myyntihommassaan.

Teos opettaa impulsiivisuuden lisäksi myös määrätietoisuutta ja sitä, että omaa työtä on arvostettava, niin että ei heittäydy ilmaispuurtajaksi.

Luin mieluusti, vaikka olinkin pitkän linjan opettaja ja koulunjohtaja. Tästä kirjasta olisi varsinkin peruskoulun yläasteella ja lukiovaiheessa paljon hyötyä. Ja Parikan ohjeet sopivat kaikenikäisille. Oma aktiivisuus on tärkeää työelämässä.

Silloin työnantajatkin höristävät korviaan.

Kiitos kirjasta Sara.

Oivallisia ovat ohjeesi.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen