Suomi nousuun innovaatioilla
Opiskelija-asunnoista Afrikan tähteen
Ilkka Taipale ( toim.): Sata innovaatiota Suomesta, Kuinka Suomesta tuli Suomi – poliittisia, sosiaalisia ja arkipäivän keksintöjä, Into-kustannus 2017
Suomessa on toteutettu sukupuolikiintiötä päätöksentekoelimissä vuodesta 1995 lähtien. Tasapuolisiis on turvattu 40%:n vähemmistökiintiöllä. 1900-luvun vaihteessa naiset kamppailivat äänioikeuden ja niinpä naiset ovat äänestäneet miehiä aktiivisemmin vuoden 1991 jälkeen.
Suomi on hammashuollon osalta ollut monelle kansainväliselle asiantuntijalle mallimaa.
Suomessa kuoli vuosittain liikenteessä 1960-luvulla 1200 ihmistä. Niinpä perustettiin liikenneturvallisuusjaosto. Liikennekuolemat saatiin mm. tätä kautta pudotettua 600:aan.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on perustettu Elias Lönnrotin aikoihin ja se on tehnyt työtä suomalaisen identiteetin ja suomalaisen kirjallisuuden puolesta 160 vuotta. Merkityksetöntä ei ole seuran julkaisutoiminta suomalaisen kirjallisuuden alalla.
Ilkka Taipale on psykiatri, rauhanaktivisti ja kansanedustaja, joka on tehnyt lukuisia kirjoja. Tämä kirja ilmestui jossakin muodossa jo aiemmin, mutta nyt, Suomen 100 – vuotisen itsenäisyyden vuonna se on ”terästettynä” herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.
Kirjassa esitellään kymmeniä suomalaisia innovaatioita, kuten korruption kitkeminen, saamelaisasia, ammatillinen järjestäytyminen, nälkäpäivä, rauhanvälitys, lukutaidon hyväksi tehty työ, sadutus, seksitautien hallinta, tupakkalaki, opiskelija-asunnot, isyysloma, velkasovittelu, alkoholipolitiikka, tekstiviesti, sauna, joulupukki, pilkkiminen, avantouinti, afrikan tähti – peli, jne…
Monista edistysaskeleista, kuten puoluetuista ja korruption poistamisesta, voisi lukija olla eri mieltä, mutta nämä lyhyet esitykset ovat kyllä osoitus siitä, että maamme hyväksi on tehty innovaatioita ja tehdään yhäkin. Politiikkakaan ei ole pelkkää huu haata.
Jouko Varonen