Sata suomalaista perhosta, Gummerus Kustannus 2019

Mainio ja havainnollinen perhoskirja

Häiveperhosista ritariin

100 suomalaista perhosta, Gummerus Kustannus 2019

Perhosharrastus on niitä jaloimpia kesäajan puuhia. Voi sitä riemua, kun tapaa uuden lajin ja saa siitä oikein potrettikuvan.

Itse olen kuulunut Suomen luontokuvaajiin ja perhoshavainnot ovat niitä parhaita. Sosiaalinen ystäväpiirikin on aika vankka näissä puuhissa.

Mutta asiaan. Tämä kirja edustaa uutta ja selkeää tyyliä. Kuvissa löytyy tarkkoja ja yksityiskohtaisia otoksia ja vaikkapa perhosia tutuissa ympäristöissään. Myös vinkkejä riittää. Niinpä kaunis puinen kirpparikolpakko voi toimia puutarhapöydällä sekä koristeena, että perhosten kerääjänä. Kun perhoset haistavat vaikkapa vanhan viinin tai halvan oluen tuoksut, niin kohtapa on kolpakon reunoilla monenmoista nautiskelijaa.

Kirjan perhosskaalakin on riittävä jopa enemmän asiaa harrastaneille.  Eri luontoympäristöt, aina soista kukkakedoille, esitellään lajeineen. On myös surullisia sivuja niistä kaunokaisista, joiden kanta on romahtanut uhanalaiseksi tai tarkkailtavaksi.

Totuus on, että perhoset tarvitsevat kukkaketoja ja luonnonniittyjä. Onneksi ainakin maalta löytyy rehevästi kukkivia tienvieriä ja pakettipeltoja. Kirjoitankin tätä juttua kesäkuussa 2019 ja tilanne perhosten suhteen vaikuttaa lupaavalta.

Jospa lapset ja nuoret saisivat tällaisen tyylikkään ja värikkään kirjan myötä innostuksen toimia perhosten elinolosuhteiden puolesta.

Kirja kuuluu ajankohtaisena ehdottomasti jokaisen lasten ja nuorten oppilaitoksen hyllyyn. Kotona se on korvaamaton teos esim. keskivaikeissa tunnistamistehtävissä. Toki perhosharrastajalle löytyy apuja erilaisista harrastajaryhmistä mm. fb:llä. Mutta kirja on aina kirja. Tämä uutuus, sisältää niin päiväperhoset, mittarit, yöperhoset kuin muut tärkeät yleisimmät ryhmät teknisesti huikaisevina otoksina ja asiantuntevin tekstein ryyditettyinä:

Perhoset ovat eläviä olentoja ja niissä on kiinnostavia ja yllättäviä yksityiskohtia. Perhosten kautta syntyy kiinnostus muihin hyönteisiin ja kasveihin, elinympäristöihin sekä luonnon häkellyttävään monimuotoisuuteen.”

Ilman muuta hellekesän ykköskirjaksi sopiva teos koko perheelle.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen