Satumaiset salaisuudet, Lector-kustannus

Autiotalosta Lohikääme Omenankukkaan

Kivoja tarinoita värityskirjassa

Satumaiset salaisuudet, toim. Markku Keisala, kuvitus Harri Istvan Mäki, Lector-kustannus 2018

Lohikäärme Omenankukka on alakuloinen. Hän on myrskyntuoja. Kaikkien mielenkiinnon vie kuitenkin pikkusisko. Hänen tehtävänsä oli ajaa tähdet omille paikoilleen. Pikkusiskokin tuumii, että Omenankukka on vain tiellä ja aiheuttaa hankaluuksia. Mutta niin kuin saduissa yleensä tapahtuu, hädän hetkellä Omenankukan taitoja tarvitaan ja kaikki kiittelevät häntä henkensä pelastamisesta.

Poika on aloittelemassa koulunkäyntiään. Sehän on tietysti stressin paikka. Niinpä poika miettii, että jos hänellä olisi ystävä, karvamammutti, niin juttu sujuisi paremmin, sekä koulussa että kodissa. Tuskinpa kukaan edes kiusaisi. Kun tarinassa edetään, niin lastentarinoiden tapaan ongelmat voitetaan ja löytyy karvamammuttikin maskotiksi kirppikseltä.

Perulainen Taiga on asunut jo pari vuotta Suomessa. Maatiaiskissa Reina paikkaa puuttuvia ystäviä ja kaverukset tekevät jopa matkan saareen, josta löytyy luola ja kirje Kreivi Arthur IV :ltä. Sieltä löytyy myös salaperäinen kannu, joka tuo Taigalle onnea.

Tonnelot ja Pinkkelot, pörröiset pienet olennot, seikkailevat etsiessään harvinaista sukulaistaan Pinkkeloa.

Kirjassa on tarinoita, jotka tietysti sisältävät mielenkiintoisia jännitetä kuvakirjaikäisille. Tarinoita ryydittävät pitkän linjan kirjoittajakouluttajan, kuvittajan ja lastenkirjailijan Harri Istvan Mäen kivat piirrokset. Tuli jopa mieleen että kuvia värittäessään lapsi voi paremmin samaistua satuhahmoihin.

Pidin kirjasta, vaikka en erityisesti pidä kirjailijoiden tiimityönä tekemistä tarinakoosteista. Kuvittajakin joskus toistaa vähän itseään, mutta jälki on tietysti ammattimiehen työtä ja tehty selkeäksi ja yksinkertaiseksi siitäkin syystä, että lapset pystyvät hyvin kuvia värittämään.

Jouko Varonen