Sayragul Saytbay & Alexandra Cavelius: Avaintodistaja, Pako Kiinan nykypäivän keskitysleireiltä, Tammi Kustannus 2022

Osataan sitä Kiinassakin

Pakolaisen karut kokemukset

Sayragul Sautbay & Aklexandra Cavelius: Avaintodistaja, Pako Kiinan nykypäivän keskitysleireiltä, Tammi Kustannus 2022

…”Minun oli vaikea, lähes mahdotonta pukea sanoiksi tai edes ajatella kaikkia kamaluuksia, joilla minua oli rääkätty”…

…”Itkevät tytöt kokoontuvat joka yö vuoteeni ympärille. Heidän tummat silmänsä toljottavat ammollaan, heidän päänsä on ajeltu kaljuksi. – Pelasta meidät! He anovat”…

Maailma on pahuutta täynnä. Sitä on yksilötasolla ja valtioiden välillä. Kun tätä kirjoitan, on tunnelma kuin maailmansodan kynnyksellä. Eikä Suomen auta kuikuilla joutavan Naton suuntaan. Suomea on uhkailtu kamaluuksilla sen tempun jälkeen. Pahinta on, että kukaan ei uskalla auttaa kärsivää maata kun kaikilla on ns. oma lehmä ojassa.

Valtion virkailija ja usean esikoulun johtaja Sayragul joutui monien vaiheiden jälkeen ns. keskitysleirille, josta hän karkasi ja sai turvapaikan Ruotsista.

Tarina on monivaiheinen, niinkuin tähän genreen kuuluvien kirjojen on tapana olla. Naiset ovat sitkeitä, joskus sitkeämpiä kuin miehet ja Sayragulinkin onnistui päästä Kiinan mahtavan valtakoneiston käsistä.

Kirja oli vaikuttava kokonaisuus joka istuu nykyiseen maailmantilanteeseen kuin hanska käteen. Onneksi jutulla oli onnnellinen loppu, ja päähenkilöstä leivottiin lopulta menestyskirjailija. Muuten hän olisi liittynyt niiden miljoonien joukkoon, jotka eivät ole kestäneet henkistä ja fyysistä kidutusta.

…”Niin kauan kuin elämme vapaudessa, emme lopeta valistustyötämme! Meitä ei voi estää! Ei kukaan!”…

Jouko Varonen

SARV:n jäsen