Se on minun!, Molli ja Kumma, Hauskaa lomaa, Pasi, Lasten Keskus

Kivoja kuvakirjoja pienimmille

Elefanteista jättiläisiin

Katri Kirkkopelto: Molli ja Kumma, Lasten Keskus 2018

Anuska Allepuz: Se on minun!, Lasten Keskus 2018

Brigitte Weninger – Eve Tharlet: Hauskaa lomaa, Pasi, Lasten Keskus 2018

Katri Kirkkopelto on taitava lastenkirjojen tekijä, jolta onnistuu sekä tekstitys, että tyylikäs kuvitus ja taitto. Tällä kertaa hän kertoo tarinan, jossa on miettimistä aikuisillekin. Kun metsästä löytyvät suuret jalanjäljet, jotka voisivat kuulua jättiläiselle, alkaa pelko vallata Mollin ja Pikku Sisun. Mutta Molli ystävystyykin jättiläismarsun kanssa, jolla on ystävällinen katse. Pikku Sisu on kuitenkin toista mieltä.

Jutussa jättiläismarsun teema jää vähän puolitiehen ja se muuttuu Mollin ja Pikku Sisun spekuloinniksi ystävyydestään. Mielestäni jättimarsu oli kirjan mielenkiintoisin henkilö ja parhaiten kuvitettu. Kirjan kuvitus on todella viehättävä. Lieneekö teemoissa ollut myös kirjantekijän yksityisiä salaisuuksia? Jospa marsujättiläinen tulee esille uusissa Molli-kirjoissa.

Se on minun – kirja kertoo tutusta teemasta, yhteistyön voimasta. Norsut nimittäin näkevät puussa valtavan suuren eksoottisen hedelmän, jota myös pienet hiiret yhdessä tavoittelevat. Niinpä hiiret pääsevät ensin tavoitteeseen. Mutta onneksi puussa on useita maukkaita hedelmiä ja norsutkin oppivat turvautumaan yhteistyön voimaan, kun näkevät hiirten jo popsivan hedelmää. Opettavainen kirja, kertakaikkiaan.

Hauskaa lomaa, Pasi on lempeä kertomus siitä, että kesän riemut löytää lähempääkin, ei tarvitse lähteä kauas meren ääreen tai suurille rannoille. Siitä sopisi suomalaistenkin ottaa opiksi. Omassa kotipiirissä kun riittää kesäpuuhaa ja rantakin löytyy lähempää ja halvemmalla kuin suuret hietikot ja merenranta, jotka ovat tavoittamattomissa.

Kirjoittelen tätä hellekesän päivinä ja toden totta, kesän riemuja riittää pikkukaupungissakin, jossa ”suuri järvi” on pienen kävelymatkan päässä ja luontoa riittää vaikka muille jakaa. Etelän tunkkaiset turistikeskukset eivät ole puoleksikaan yhtä hyviä, paremminkin statuspaikkoja, joilla kehuskellaan naapureille.

Jouko Varonen