Seikkailuja satumaissa, Lector kustannus

Seikkailuja ja jännitysjuttuja

Mainio kirja lapsille

Seikkailuja satumaissa, toim. Markku Keisala, kuvitus Harri István Mäki, Lector kustannus Oy

Olipa jutuissa menoa ja meininkiä ihan hengästykseen asti. Kuvittaja Mäki on elementissään tällaisten tarinoiden kanssa. Ne antavat tilaa ja hahmoja piirtäjälle. Niinpä kuvittajan mielikuvitus lentää hulvattomasti.

Työryhmä on tehnyt ja suunnitellut juttujen kirjon, jossa on efektiivisyyttä ja jännitystä. Mutta hyvien lastenkirjojen tapaan useimmat jutut, jos ei kaikki, päättyvät loppuidylliin. Mitäpä sitä lapsia pelottelemaan huonoilla loppuratkaisuilla.

Pekka ja Olli viettävät hellekesää mummolassa. Tietysti kaivataan ystäviä ja tapahtumista. No niitähän antaa Pontus-sammakko. Kohta on koko metsän väki koolla, niin ketut, hirvet, karhut kuin lepakot. Siitähän se riemu ratkeaa.

Lohikäärme Aamu kuuluu Myrskyntuojien lohikäärmeperheeseen. Heidän tehtävänään on lentää myrskyjen aikaan pilvissä ja puhaltaa salamoihin valkea tuli. Mutta Aamu parka on ainut, joka ei saa lentää myrskyyn. Hän on niin nuori, että vanhemmat eivät tiedä vielä tulisiko hänestä oikea myrskyntuoja.

Isä ja äiti vakuuttavat, että mökillä olo on hauskaa ja mökki on heidän mielestään maailman paras paikka. Ja tuleehan sitä elämänoppia kaiken muun ohella pojallekin. ” … tiedän, että on tärkeää, ettei valehtele itselleen tai tule huijatuksi. On tärkeää löytää itselleen tärkeä polku ja taivaltaa sitä pitkin.”…

Taiga tutustuu metsässä Jörilääseen, josta häntä on varoiteltu. Mutta mitä vielä, kun tyttö tutustuu kummajaiseen tapahtuu melkoinen muutos oudossa olennossa. Pahiksella on aikaa jopa siemailla teetä kotinsa rapulla ja kuunnella luontoa.

Pidin kirjasta, joskin kaipasin juttuihin jäntevyyttä ja liian rönsyilyn karsimista. Mäki joskus turvautuu usein kuvituksessaan tutuntuntuisiin pölypallero-olentoihin. Myös ns. silmä-efekti, jota mm. Mauri Kunnas on käyttänyt vilahtaa taas mukana kuvissa. Lieneekin jutut tehty mittatilaustyönä kuvittajalle, jolla on ehtymätön mielikuvitus ja ideoita niin paljon, että alimmat happanevat.

Jouko Varonen