Selma van de Perre: Nimeni on Selma, Tammi Kustannus

Selma pelastui leiriltä

Juutalaisaktivistin tarina

Selma van de Perre: Nimeni on Selma, Juutalaisen vastarintataistelijan muistelmat, Tammi Kustannus 2021

Selma työskenteli turkistehtaassa. Hän sai, käydessään postikonttorissa ns. etiäisen, että kaikki ei ole kunnossa työpaikalla. Niinpä hän päätti pitkittää sinne menoa ja teki ehkä ratkaisevan asian oman elämänsä kannalta. Natsit olivat sillä aikaa tehneet iskun tehtaalle ja lähettäneet väen keskitysleirille.

Perheenjäsenistään Selmalla oli kova huoli, eikä aiheetta. Hän joutui piankin jatkamaan piilottelua salanimen turvin. Hänen oli hyljättävä identiteettinsä ja esiinnittyvä eri rooleissa.

Jossakin vaiheessa astui kuvaan juutalaisten perheiden auttaminen ja vastarintatyö. Mutta lopulta tuli tilanne, jossa natsit pääsivät yllättämään. He tutkivat asunnon ja löysivät hyllyyn piilotetun pistoolin. Yleensä natsit ampuivat henkilön heti, jos löysivät häneltä pistoolin.

He repivät meidät kadulle ja veivät meidät eri autoilla Utrechtin vankilaan. … Oloni oli hirvittävän tukala. En tiennyt lainkaan, mihin olimme menossa”…

Poliittista vankia riepoteltiin eri tahoille vankiloihin. Lopulta tie johti keskitysleiriin, jossa oli ns. kuoleman polku. Jos joku valittiin sinne, kuului vain laukauksia ja toiset tiesivät jo oman kohtalonsa. Mutta vapautuminenkin koitti aikanaan.

Selma selvisi täpärästi, vaikka hänen tietonsa vastarintaliikkeen riveissä olivat raskauttavat.

Holokaustista on kirjoitettu paljon kirjoja. Viattomat tytöt ovat kirjoitelleet päiväkirjojaan uskoen parempaan. Mutta tämä kirja on toisaalta erilainen. Se perustuu elämänkertagenreen ja asiatekstiin maustettuna holokaustin kauheuksilla. Mukaan mahtuu myös muuta henkilöhistoriaa, jopa intiimiä.

Koukutti kyllä lukemaan, sillä näitä asioita ei sovi unohtaa ja painaa villaisella. Selma pelastui älykkyyteensä avulla. Lisäksi vastarintaliikkeen porukat olivat tehneet tarkkaa työtä väärentäessään hänen papereitaan. Niinpä natsit joutuivat kerta toisensa jälkeen ymmälle ja epäröivät juuri tarpeeksi kauan.

Selma pelastui. Toisten tukijalle koitti vapaus.

Jumala auta, ettei enää koskaan…

Ei koskaan!

Jouko Varonen

SARV:n jäsen