Silmänkääntötemppu, Laura Suomela

Teiniystävyyttä ja vähän muutakin

Jännitteinen nuortenkirja

Laura Suomela: Silmänkääntötemppu, Karisto 2018

Laura Suomelan tuotannon tuntien tietää, että kun hänen uusimpaan kirjaansa tarttuu on taas odotettavissa joitakin säpinöitä. Niitä todella riittää, mutta tällä kertaa tarjotaan nuorille kuhertelua enemmän. Tyttöjen ystävyys nimittäin joutuu katkolle tiettyjen valokuvien johdosta, eivätkä kuvat liity tyttöihin ja heidän poikakavereihinsa, vaan toisen tytön äitiin, jolla on ilmiselvästi avioliiton ulkopuolinen härski suhde kiinteistövälittäjän kanssa.

Kirjan juonesta löytää nuori lukija juuri sitä, mitä kaipaakin, siis jännitystä romantiikkaa ja yllättäviä käänteitä. Jopa tulee mieleen, että tässä olisi alullaan uusi ”säpinä” -sarja jonka Suomela on tehnyt aiemmin. Mutta toisaalta kirjan teemat antavat ymmärtää, että asia käsitellään tässä loppuun asti ja joudutaan toteamaan, että ikävistäkin asioista voi löytyä jotakin tärkeää, niin kuin esimerkiksi kiva poikaystävä. Hommahan meinaa kääntyä rikollisuudeksi, kun nuoret alkavat kiristää ”lemmenparia” ottamillaan salakuvilla. Mutta tämä juonne ei kanna pitkällekään. Tyttö, joka kuvat otti, joutuu jopa omantunnontuskiin, kun alkoi tehdä etsiväntyötä kaverinsa äidin lemmenpuuhista. Siinä samalla näyttää menevän hyvä tyttökaveri ja sen mukana rauhallinen elämänrytmi järkkyy. Onneksi raunioista nousee uusi ystävyys ja poikakaveri antaa tytölle sormuksenkin, tosin oikean käden nimettömään ja halvan leikkisormuksen. Mitä tuo sitten merkitsee, jäisi varmaan selvitettäväksi tulevissa jatko-osissa, jos kirjailijalla on niitä tarkoitus tehdä.

Siis mitä. Sen verran olen itsekin kirjoja tehnyt varhaisnuorille, että tiedän aihepiirin vaikeaksi ja rehellisyyttä vaativaksi. Tämä kirja on siitä hyvä, että se ei päädy lemmensiirappiin ja auvoisaan loppuun, vaan uusien mahdollisuuksien äärelle. Kohtalon tiet ovat siis moninaiset, varsinkin nuorilla, jotka ottavat kohtalon iskut joskus liiankin raskaasti.

Jouko Varonen