Soili Pohjalainen: Isomettän poika, Jari Isometsän koko tarina, WSOY Kustannus

Alppimajamiehen muisteluksia

Anekdootteja joka lähtöön ja tiukkoja otatuksia

Soili Pohjalainen: Isomettän poika, Jari Isometsän koko tarina, WSOY 2021

Sehän on yleensä niin, että lajin kuin lajin huiput ovat seuranneet suuria unelmiaan jo sen kuuluisan vaahtosammuttimen kokoisesta lähtien. Jari Isometsä, joka aikanaan antoi monia jännityksen hetkiä suomalaisille, ei tehnyt tässä suhteessa poikkeusta.

No kohtapa kiinnostuttiin nuortensarjalaisesta ja eipä aikaakaan, kun jo löytyi ansioitunut valmentaja huolehtimaan että lupaavan nuorukaisen kyvyt eivät mene hukkaan vaan miestä prässätään ihan oikeiden metodien mukaan. No, Jarista kehittyi monen arvokisan mitalisti ja päänahkoja roikkui pirtin seinällä esim. monelta kuuluisalta norjalaiselta ja venäläiseltä.

Itselleni on jäänyt jostakin uutisesta mieleen, että hän hankki itselleen  alppimajan, jossa oli vuoriston olosuhteen ja happitilanne. Eipä tarvinnut kauas lähteä totuttautumaan kilpailupaikkojen olosuhteisiin.

Velmuhan se Jari on ollut jo nuoresta lähtien ja kun on tullut ikävää kuuluisuutta, niin semmoisistakin on selvitty. Toki surullisenkuuluisat Lahden kisat lopettivat miehen hiihtourheilun tosimielessä. Mutta Jaripa nauttii nykyisin hiihtämisestä harrastuksena ja on löytänyt töitä salibandyporukoista. Parheessä on jälkikasvua riittävästi, ja kotoinen puuhastelu voittaa mennen tullen stressaavan huippu-urheilun.

Että mitä. Kirjaa on kiva lukea, kun se ei ole mikään surullinen tarina. Urheilijoiden myllytyksessä kun joku jo suunnittelee vaikka henkilökohtaista ratkaisua.

Hyvä kirja. Kiittelen kirjan tarinoijaa, jolla kuulemma juttua piisasi toimittajalle karsittavaksikin. Kyllä se Jari on siellä suomalaisten sydänten sopukoissa ja pysyy. Omasta mielestäni hän osoittaa olevansa symppis kaveri ja huumoritajuinenkin.

Sillä leikkiähän se urheilu lopultakin on, liikkukoot rahat miten liikkuvat. Suomalaiset ovat liian tosikkoja suhteessa urheilijoihin. Epäonnistumisista ja mokista kun helposti tehdään elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Kiitos kirjasta Jari.

Vietinpä pakkasten jälkeen lauhkeaksi muuttuneen lauantaipäivän kirjaasi lueskellen. Eivät turhaan sano, että elämänkertagenre on viime vuosina ollut vahvassa nousussa, mitä tulee kirjojen myyntilukuihin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen