Sotamies, Maanpuolustus tehtävänä ja kutsumuksena, Tammi Kustannus 2020

Elä luota vieraan apuun suomalainen

Kattava teos esim. kapiaisiksi aikoville

Joona Vuorenpää: Sotamies, Maanpuolustus tehtävänä ja kutsumuksena, Tammi Kustannus 2020

Majuri Vuorenpää ( s.1967) on puuhaillut paljon sekä kirjantekijänä, että tärkeissä sotilaspuuhissa mm. Etelä-Libanonissa. Kirjojakin on singahdellut esille puolikymmentä.

Ei turha mies ollenkaan.

Tässä tiiliskivessä hän esittelee sanoin ja kuvin mm. varautumisen tärkeyttä nykytilanteessa. Aina kun on syytä luottaa omaan kykyyn puolustaa maataan. Armeija-aikoinahan se idän vaara oli yleensä vaaroista mahtavin ja pojanklopeille opetettiin, miten tässä toimitaan jos vaikka taas pölähtää ”mainilanlaukauksia” tai muita tekosyitä tuhota lintukotomme.

Tässä kirjassa tuodaan kyllä esille mitä maanpuolustus nykyisin sisältää. Sitä löytyy tavallisen pystykorvan sijalle droneja, tekoälyä, robotteja, sci-fi – teknologiaa, jne… Nörtit pistävät hetkessä koko kansakunnan polvilleen, kun kaappailevat tietoja ja alkavat vaikka kiristää niiden avulla viattomia mielenvikaisia.

Jos esim. pomo käy salaisessa psykoterapiassa ja napsii pastillirasiaksi naamioidusta psyykenlääkepurkista pillereitä, niin kohtapa tulee kiristyskirje, että tietosi julkaistaan, jos et vähän jeesaile meitä vaikka nyt aluksi kymppitonnilla. Siinähän se silmäätekevän niska alkaa punottaa ja mitäpäs muuta kuin rahakirjeen laadintaan, kun salattuja asioita aikovat julkistaa.

Mutta asiaan Jouko, helevata.

Siis kirja on monipuolinen ja tarkka kuvaus maanpuolustuksen monisyisestä asiasta. Käsitellään ilmavoimat, rajavalvonta, koulutuspuoli, meripuolustus, varusmiespalvelu, maavoimat, panssarit, tykistö, jne jne…

Tyttärenpoika, jonka kanssa joskus vaihdetaan postia, tuumi kyselyyni aamuista, että hänpä on päättänyt jäädä kapiaiseksi armeijan leipiin. Mie siihen, että hallelujaaa. Mutta tokaisin, että pääsetpä nuorena eläkkeelle. Tapani kun on etsiä aina hyvä puoli asiasta kuin asiasta ja saada keskustelukaveri naureksimaan.

Kirja on monipuolinen ja tarkka teos ja tekijän kuvitus on kohillaan. En ole mikään erityinen militaristi, mutta tiedän, että vieraan apuun turvautuja on joskus todella vaikeuksissa. Kas kun usein muiden apu loppuu, kun tarvittaisiin tekoja, jopa yksityiselämässä.

Menenpä tästä kahvin keittoon, että heilahtaa.

Vaimolle pitää puurokin keittää.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen